GeriÇocuk Sağlığı Çocukluk Aşkları Asla Unutulmaz!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukluk Aşkları Asla Unutulmaz!

Çocukluk Aşkları Asla Unutulmaz!

“Aşkın yaşı yoktur” sözünü atalarımız boşuna söylememiş.

“Aşkın yaşı yoktur” sözünü atalarımız boşuna söylememiş. Çocuklar için ilk sevgi nesnesi anne iken, cinsel kimliğin farkına varıldığı 3 yaş civarında karşı cinse olan ilgi, merak kendini göstermeye başlar. “Büyüyünce seninle evleneceğim” cümlesini neredeyse her çocuk söyler. Peki, aileler bu konuda çocuklarına karşı nasıl bir tavır almalı? Uzman Psikolog Füsun Budak anlatıyor…

Çocuk böyle konularda utandırılırsa cinsel gelişimine ilişkin ciddi sorunlar yaşar. Aynı şekilde bu duygunun desteklenmesi de sorunlara yol açabilir. Bunlar çocuğun kendi cinsel kimliğini bulması açısından önemli süreçlerdir.

Çocuk bir arkadaşına, kendinden büyük birine ya da televizyonda, sinemalarda gördüğü bir kahramana da aşık olabilir. ‘Bu da ne? Bu yaşta aşk olur mu?’ demeyin sakın!

Çocuk her şeyi olduğu gibi aşkını da taklit ederek yaşar. Televizyondan ve çevresinden gördüklerini taklit eder. Yetişkinleri taklit eden çocuk, çevresindeki çiftlerin evlendiklerini gözlemler. Buradan da yola çıkarak aşkını ‘Ben onunla evleneceğim’ diyerek gösterir. Bu tür konuşmaları hiç çekinmeden anne babasına ya da öğretmenine yapabilir.

Onunla alay etmeden, onu eleştirmeden ve utandırmadan dinlemek çocuğu rahatlatacaktır. Çocuğun ilk aşkı artık onun büyümeye ve dış dünyaya açılmaya başladığının kısacası cinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin sağlıklı olduğunun işaretidir.

Anne Babalara Düşen Görevler

- Başka bir şey ile uğraşmadan sadece onu dinlemeliyiz.

- Onunla alay etmemeli, duygularını hafife almamalıyız.

- Çocuğumuzun bize anlattıklarını başkaları ile paylaşmamalıyız. Bunun tersi bir davranış çocuğumuzun güven duygusunu zedeler.

- Aşık olduğu kişiyi eleştirmemeli ve küçümsememeliyiz. Onun duygularına saygı göstermeliyiz.

- O paylaştığı zaman dinlemeli, anlatmak istemediği zaman onu zorlamamalıyız.

- Her şeyden önemlisi de ona karşı içten ve samimi olmalıyız.

Gözlerinizi kapatıp, çocukluk yıllarınıza bir dönün, neler yaşadığınızı yaşadıklarınız sonucunda neler düşündüğünüzü ve hissettiğinizi fark etmeye çalışın… Bizler o dönemleri yaşadık ama çocuklarımız daha yeni yaşıyor unutmayın. 

False