GeriÇocuk Sağlığı Çocukları çürüklerden koruyan ağrısız uygulama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukları çürüklerden koruyan ağrısız uygulama

Çocukları çürüklerden koruyan ağrısız uygulama

Çürüğe elverişli yüzeyleri kolay fırçalanır hale getirip çürük riskini azaltıyor.

Çiğnemeyi sağlayan azı dişlerinde besin artıklarının birikmesini önlemek için çocuk diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen “fissür örtücü uygulaması”, çürük oluşmaya elverişli yüzeyleri koruma altına alır. Böylece ağızda en uzun süreyi geçiren süt dişleri olan azı dişlerinin çürük tehdidi altında kalması önlenir. Pedodonti Uzmanı Dr. Neşve Kayabaşoğlu, uygulama hakkındaki detayları anlattı.

Çocuklarda azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisi olarak tanımlanan bu uygulama, çocuk diş hekimleri tarafından 3-5 dakikalık kısa bir süre içinde kolayca yapılabiliyor. Fissür örtücü uygulaması, besin birikimini önlemekle kalmıyor, çürüğe elverişli yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirerek çürük riskini minimuma indiriyor.

Herhangi bir yan etkisi yok

Pedodonti Uzmanı Dr. Neşve Kayabaşoğlu, fissür örtücü uygulamasının bir azı dişine bir kez yapıldığını, zaman içinde minik kayıplar oluşursa bunların rutin kontrollerde tamamlanabildiğini belirtti. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi bulunmadığını vurgulayan Dr. Kayabaşoğlu, “Fissür örtücüler zaman içinde çiğneme basınçlarının altında kırılabilir ve bir miktarı düşebilir. Bu durumda, uygulamayı yenilemek çocuk diş doktorlarının sorumluluğu altındadır” dedi.

Yalnızca 5 dakikada, ağrısız ve acısız yapılıyor

Fissür örtücülerin tüm çocuklara uygulanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Neşve Kayabaşoğlu, “Çürük risk bölgeleri olarak gördüğümüz fissürlerin örtülerek çürük oluşumunun önlenmesi, diş sağlığını şansa bırakmamak açısından önemli” dedi. Uygulamanın, dolguya göre daha ekonomik olduğunu ve çocukların azı dişlerini dolguya neden olacak bir çürükten korumaya yardımcı olduğunu anlatan Dr.Kayabaşoğlu, şu sözleriyle de hem ebeveynleri hem de çocukları rahatlattı: “Fissür örtücülerin yapımı, çocuğun hekimi ile uyumuna bağlı olarak 3-5 dakikada, ağrısız ve acısız bir şekilde yapılabiliyor.”

False