GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda öfke ve sinir problemi neden olur ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda öfke ve sinir problemi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda öfke ve sinir problemi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda öfke ve sinir problemi aileler tarafından gözlem altında bulunulması gerekilen ve kontrollerin yapılması gerekilen rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Belirli psikolojik destekler ile çocukların öfke ve sinir problemleri kontrol altına alınması mümkündür. Çocuklarda yaygın görülen öfke ve sinirin belirli sebep ve neden ilişkilerinin olmasına bağlı olarak, yeterli kontrollerden geçilmesi gerekmektedir. Çocuklarda öfke ve sinir problemleri hakkında ayrıntıları derledik.

 

Çocuklar, gelişim süreçlerden birçok değişimlerden geçmektedir. Bunların içinde ergenlik ve büyüme isteğinin oluşması gibi faktörler dikkat alındığında, ailelerin ve büyüklerin destekleyici faktörlerde bulunması gerekmektedir. Bu faktörler ise anlatma, yol gösterme, kontrol altına alınması gibi belli başlı yaklaşımlardan geçmektedir.

Çocuklarda Öfke ve Sinir Problemi Neden Olur?

Çocuklarda oluşan öfke ve sinir probleminin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunun tespit edilmesi ve tedavi yönteminin belirlenmesi, çocukların iler ki yaş dönemlerinde daha çok psikolojik olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Kısa bazı nedenlere inceleyecek olursak;

Ergenlik döneminde olan çocukların, fiziki olarak hormonel değişikliği yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak, hormonel değişikliği davranışlarda birtakım değişikliklerin yaşanmasına neden olmaktadır.

Çocuklara verilen okul ve aile hayatındaki artan sorumluluk ve görevler, öfke ve sinir oluşumuna neden olmaktadır.

Öfkelenmesi ve sinirlenmesi sonucunda, ebeveyn ve çevredeki kişilerden istediğini elde etmiş olması, çocuğu daha da çok cesaretlendirmiş olacak, bu yönteminin başarı olarak tanımlayacaktır.

Toplumda çocuğa, sinirli huysuz ve öfkeli gibi nitelendirilmesi daha çok hırçın ve baş edilmez hale getirecektir.

En çok görülen öfke ve sinir problemleri arasında akran zorbalığı gelmektedir. Yaşıtları arasında belirli sorunlar yaşaması, bu sorunların aileleri ile paylaşmaması öfke ve sinir oluşumunun doğmasına neden olmaktadır.

Çocuğun evde ve sosyal çevrede saldırgan davranışları hoş görülmesi desteklenmesi, daha çok artmasına ve zarar vermesini oluşturmaktadır. Aile ve arkadaş çevresinde sinir ve öfke, olumsuzlukların yaşanmasını sağlamaktadır.

Dijitalin ve teknolojin gelişmesi ile birlikte çocukların aşırı bilgisayar ve akıllı telefon kullanması, öfke ve sinirin daha çok yayılmasına neden olmaktadır. Günümüzün en büyük sorunlarının arasında yer alan öfke ve sinir problemi, teknolojinin sunmuş olduğu oyun ve videolar ile çocukların gelişimi ve sinir ve öfke sorunlarını oluşturmaktadır.

Dil kullanımın ve sorunların yeterince aktaramaması, öfke ve sinir seviyesinde artışlara neden olmaktadır.

Aile içinde şiddetli davranışların sergilenmesi, ailenin hep bir kavga ve tartışma içinde olması, çocuğu o yönde sinirlendirmiş ve öfke kat sayısını artışına neden olmaktadır.

Çocuklardaki Fiziksel ve Duygusal İhtiyaçlarının Karşılanmaması

Çocukların, normal yetişkinlere göre daha alıngan ve dünyayı süzme aşamasında daha az seviyede yer aldığı bilinmektedir. Çocukları üzmeyecek, yıpratmayacak davranışların sergilenmesi, yarınları için son derece önemlidir. Duygusal ihtiyaçlarının başında yer alan, sevgi ve saygı gibi olgular yeterince verilmesi, çocuğun sosyal yaşamda daha sakin ve öfkeden uzak bir yaşam sürdürmesini sağlamaktadır.

Çocuklarda Öfke ve Sinir Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi ilk önce ailede başlar, daha sonra eğitim kurumları ile devam etmektedir. Eğer başarılı sonuç alınmaması durumunda zaman kaybetmeden, hastanelerden destek alınması son derece önemlidir. Psikolog ve çocuk gelişimi gibi departmanlardan, sorunun çözümü ve etkin faktörlerin ortaya konması ile, öfke ve sinir tamamen kontrol altına alınmaktadır. Bir rahatsızlığın tedavisinden önce, nedenini öğrenilmesi sorunun çözümünde oldukça önemlidir.

Çocuklara aileler arkadaşça ve samimi bir şekilde yaklaşmalı, isteklerini can kulağı ile dinlemesi gerekmektedir. Eğer çocuklar büyükler tarafından dinlenilmediği hissetleri zaman, daha çok ilgi çekici davranışlar bulunmaktadırlar. Öğretmenlerinde bu konuda, öfkenin ve sinirin artmasında aile bireylerini detaylı bilgilendirmesi, davranışları hakkında bilgi vermesi gerekmektedir.

 

False