GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?

Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?

Ayak tabanında kavis bulunmaması ve ayak iç, orta kısmının yere normalden daha fazla temas etmesi düztabanlık (pes planus) şeklinde bilinir. Ayak tabanının iç tarafında bulunan kavis, ayakta dururken ya da yürürken vücudu destekler. Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.

 

 Ayak iç tarafında bulunan bu arkın bulunmaması durumunda, vücut ağrılığı ayak tabanına dengeli olarak aktarılamadığı için bazı sıkıntılara neden olabilir.

  Çocuklarda Düz Taban Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

  Bütün çocuklar düztaban olarak doğar. Ayak tabanında bulunan yağ dokusunun kalın olması nedeni ile yeni doğan bebeklerin ayak görünümü genellikle düztaban şeklindedir. Bu yağ dokusunun küçülmesi sonucunda yaklaşık 3 yaşından sonra, çocuklarda ayak taban iç tarafında bulunan kavis de gelişmeye başlar. Bu kavis ise, yaklaşık olarak 4 ile 10 yaşlarına kadar da gelişmeye devam eder.

  Esnek düztabanlık, ayakta bulunan eklem ve kemikleri destekleyen bağların da gevşekliğinden kaynaklanır. Özellikle de yaygın görülen eklem laksitesi (eklem gevşekliği) bulunan ve diğer insanlara göre eklem hareketleri daha esnek olan kişilerin hemen hemen hepsinde esnek bir düztabanlık görülür. Kalıtımsal (ailevi) olarak da düztabanlık ortaya çıkabiliyor.

  Bazı genetik hastalıklarda esnek düztabanlık görülür. Sert düztabanlık ise, ayak gelişiminin anormal bir şekilde sonucu ya da genetik ya da miyopati (kas hastalığı), serebral palsi (SP) gibi başka hastalıklar nedeni ile de meydana gelebilir. Ayaklarda bulunan iki kemiğin anormal bir şekilde birleşmesi olan tarsal koalisyon hastalığı olan kişiler, ergenlik dönemi ve öncesinde ayaklarından ciddi derecede sıkıntı yaşarlar. Doğuştan dikey talus (konjenital vertikal talus) adı verilen ve sert bir sandal ayak görünümüne (rocker-bottom) sahip olan çocuklarda ise, şikayetler genellikle yürüme çağında başlayabilir.

  Çocuklarda Düz Tabanlık Belirtileri Nelerdir?

  Çocukluk döneminde sıkça görülen esnek düztabanlık çocukların genelinde hiçbir şikayete yol açmaz. Yapılan çalışmalar sonucunda 3 yaş altında olan çocukların yaklaşık olarak %50’sinde esnek düztabanlık görülür. Fakat, bu oran 3-6 yaş arasındaki çocuklarda ise, %25’e düşer. Çocuktaki düztabanlığı genellikle ilk olarak akrabalar ya da ebeveynler fark eder. Çocukların en sık ortopedi doktoruna başvurma nedeni ebeveynlerin ya da yakınlarının ayağın görünümü nedeni ile duydukları kaygıdır. Esnek düztabanlık okul döneminde olan bazı çocuklarda ayakkabılarda deformasyona ve ağrıya neden olabilir. Düztabanlığı olan çocukların yaşayabileceği belirtiler ise şunlardır;

 Ayaklarda ya da özellikle ayak tabanında ağrı, bacaklarda ağrı, hassasiyet ve kramp,

 Yürüme şeklinde değişiklik.

 Dışa doğru eğilen topuk görünümü.

 Açık havada ve spor oyun oynama gibi fiziksel aktivitelerde zorlanma.

 Yürürken ayakta ağrı ya da rahatsızlık hissi.

 Çocuklarda Düz Tabanlık Nasıl Tedavi Edilir?

  Şikayeti olmayan esnek düztaban çocuklarda herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ama ortopedi doktorunun özellikle de seyrinin ilerleyici olabileceğini düşündüğü için tabanlık ve çocuklarda egzersiz tedavisi de başlanabilir. Ayakkabının içine yerleştirilen tabanlığın esnek düztabanı düzelttiği hakkında bir bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Ama ağrı ya da fonksiyonel kısıtlılık şikayeti bulunan ileri deforme ayaklarda ise, tabanlık ayak basış şeklini önemli ölçüde düzelterek şikayetleri geriletir. Tabanlık tedavisinde en sık tercih edilenler ise; UCBL (University of California Brace Laboratory) tabanlıklar ve ayak iç taraf arkını destekleyen hastaya özel olarak yapılan tabanlıklarıdır.

  Ağrı yakınması sorunu olan çocuklarda tabanlık kullanımı ile birlikte, ayak taban kaslarını güçlendirme ve ayak bilek germe egzersizlerine de başlanması gerekir. Sert düztabanlık, çocukluk döneminde kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bunun dışında, erken tedavi özellikle de eklem kıkırdağı hasarını önlenmesi bakımından oldukça önemlidir.

 

False