GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda boyun ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda boyun ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri

Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda boyun ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri

Boyun ağrısı, toplumumuzda sıkça gözlemlenen bir şikayet olarak bilinir. Boyun ağrıları ise, pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlardan bazıları ise, telefon ile fazla vakit geçirme, uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakma gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazılarının da altında yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrasında gelişir. Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Günlük hayatta en sık karışılan eklem rahatsızlıklarından birisi de boyun ağrısı olarak biliniyor. Yutkunurken boyun ağrısı çeken, enseden sırta yayın ağrıların altında yatan ve strese bağlı boyun ağrısı gibi nedenler için mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmeniz ve daha sonrasında ise, doğal çözümlere başvurmanız gerekir.

 Çocuklarda Boyun Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer? 

 Boyun, 7 adet omuru ve kafayı taşıyan çok hareketli bir bölge olarak bilinir. Bu nedenle de yaralanmalara açık olan bir bölgedir. Omurganın içindeki kanaldan geçen omurilik ve her iki tarafa doğru çıkan sinirleri ile birlikte, kollar, beyin ve vücudun geri kalanı arasında sinirsel bağlantıyı da meydana getirir. Boyun ya da ense ağrısı genel olarak batıcı tarzda ağrılar şeklinde de meydana gelir. Ense ağrıları ise, sıkça uyuşma, elektrik çarpması, karıncalanma tarzı hislerle birlikte olabilir. Bazı durumlarda ise, boyun hareketleri ile ağrılar daha da kötüleşebilir. Boyun ya da ense ağrılarına baş dönmesi de zaman zaman eşlik edebilir.

 Kemik, kas, disk ve bağ yapılarından meydana gelen bozukluklar nedeni ile boyunda ağrı meydana gelebilir. Boyun fıtığı, dejeneratif disk hastalığı, kireçlenme, servikal dar kanal, yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının da en sık görülen nedenidir. Nadiren de olsa bazı tümörler, boyun bölgesinde oluşan ağrı nedeni ile karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren bazı enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına yol açabilir. Akciğer, kalp rahatsızlıkları gibi bazı durumlar ise, boyunda yansıyan bir ağrı yapabileceği gibi, boyun ya da ense ağrıları baş, sırt, göğüs, yüz ve omuz bölgelerine de yayılım gösterebilir.

 Çocuklarda Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

 Çocuklarda boyun ağrısı oluşumunun en sık görülen nedeni ise, duruş bozukluğudur. Bu nedenle çocukların duruş bozukluğunda bir yanlışlık varsa öncelikle bunun düzeltilmesi gerekir. Aynı zamanda çok uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakmak da boyun ağrısına neden olabilir. Çok ağır sırt çantası kullanımı, yanlış çanta seçimi gibi unsurlar da çocuklardaki boyun ağrısını tetikleyebilir. Çocuklarda boyun ağrısını giderecek tedavi yöntemleri ise şunlardır;

Duruş bozukluğu, en önemli boyun (ense) ağrısı nedenleri arasında yer alır. Postür düzenlemeleri ile uygun yatma, oturma ve yürüme boyun ağrılarından kaçınmanın en önemli kuralları arasında yer alır.

Yastık yüksekliği de boyundaki kasları önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle de uygun yükseklikte bir yastık kullanılması gerekir.

Düzenli egzersiz yapılması da kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Kasların kuvvetlenmesi kas yorgunluğu nedeni ile meydana gelen ağrıların sıklığını ve şiddetini azaltır.

Televizyon, tablet, bilgisayar gibi aletleri kullanırken ekranın baş hizasında olması da oldukça önemlidir. Bu sayede boynun aşırı öne eğilmesi de engellenir.

Çeşitli terapiler ve masaj uygulamaları boyun ağrılarını aynı gün içinde tamamen geçirir. Ama yoğun ve yanlış yapılan masajlar da ağrıların daha fazla şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle de profesyonel masörlerden yardım almak gerekir.

Boynun ağrıyan kısmına buhar ile ısıtılan bir havlu da konulabilir. Bu, ağrıyı dağıttığı gibi kişinin çok daha rahat bir şekilde hareket etmesini sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

False