GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda Bel-Sırt Ağrıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda Bel-Sırt Ağrıları

Çocuklarda Bel-Sırt Ağrıları

Çocuklarda bel-sırt ağrısının sebebi duruş bozuklukları olabilir.

Erişkinlerde bel-sırt ağrısı çoğu zaman mekanik bir zorlanma veya psikolojik kökenlidir. Oysa çocuklarda, özellikle de bazı durumlar eşlik ettiğinde, sıklıkla daha ciddi sorunlardan kaynaklanabilir.

Çocuklarda bel-sırt ağrısının sebebi duruş bozuklukları gibi mekanik faktörlerden, tümör gibi ciddi hastalıklara kadar giden çok geniş bir yelpazeyi içerir. Hiçbir nedenin bulunamadığı çocuklarda da psikolojik faktörler; yalnız, mutsuz, sevgisiz büyüyen çocuklar akla gelmelidir.

Çocuklarda bel-sırt ağrılarında en sık rastladığımız basit sebepleri sayarsak, sportif zorlanmalar, uygunsuz ağır sırt çantalarının taşınması ve uygunsuz pozisyonlarda uzun süre oturma olarak sıralanabilir. Sportif zorlanmalar sonucu oluşan bel-sırt ağrıları genellikle 1-2 haftalık dinlenmeyle geçer.

Eğer çocuğunuz 4 yaşın altındaysa, mutlaka sebebin ayrıntılı olarak araştırılması gerekir. Çünkü bu yaş grubundaki bel-sırt ağrılarının ciddi bir sebebinin olma olasılığı daha yüksektir. Yine 4 haftayı geçen bel ağrıları daha ciddi olarak ele alınmalıdır.

Belirtiler

Ağrı inatçı ve çocuğun hareketlerini kısıtlıyorsa, uykudan uyandırıyorsa

Ateş, öksürük, kilo kaybı, halsizlik, cilt döküntüleri, adet düzensizlikleri gibi genel hastalık belirtileri eşlik ediyorsa

İdrar-dışkı kaçırma, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma-karıncalanma gibi ciddi nörolojik belirtiler varsa

Ağrı bacaklara yayılıyorsa

Trafik kazası veya düşme gibi bir travma sonucu ortaya çıkmışsa

Sırt çantası kullanan çocuklarda sırtta rahatsızlık ve ağrı çok sık rastlanan bir durumdur. Ağır sırt çantaları taşımak omuz ve sırta binen yükü artırarak, kaslarda yetersizlik ve hasarlara neden olabilir.

Sırt çantası taşımaya bağlı sorunları önleyebilmek için, öncelikle çanta boyutları çocuğa uygun olmalı, ne çok büyük, ne de çok küçük olmamalıdır. Kalça kayışı kullanımı, ağır çantalar yüzünden bele binecek yükün azalmasına katkıda bulunabilir. Arka kısmı yumuşak, kayışları geniş ve yumuşak çanta kullanılmalıdır. Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 4-5 cm yukarısında duracak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle çantanın tek omuza asılması ciddi sorunlara yol açabilir.

Çocuklarda bel ve sırt ağrısı özellikle geceleri artıyor, uykudan uyandırıyorsa ve bu bulgulara kilo kaybı, yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş eşlik ediyorsa omurga ve omurilik tümörleri veya enfeksiyonları da akılda tutulmalıdır.

Bel sağlığı açısından kötü duruşu düzeltmek için ebeveynler çocuklarını sıkça uyarırlar. Oysa sık uyarı çocukların bu alışkanlıklarını düzeltmez. Bunu düzeltmek için en iyi yöntem çocuğun yaşına, boyutlarına ve fiziksel yapısına uygun sporlara teşvik etmektir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Anıl Yeşildal

False