GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve hangi bölüm bakar? Çocuklarda bacak ağrısına ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve hangi bölüm bakar? Çocuklarda bacak ağrısına ne iyi gelir

Çocuklarda bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve hangi bölüm bakar? Çocuklarda bacak ağrısına ne iyi gelir

Bacak ağrısı sorunu, günlük hayat içinde yoğun bir şekilde çalışan kişilerin sık sık başına gelen bir durum olarak da dikkat çekiyor. Bu sorundan şikayetçi olan kişiler, hangi doktoradan randevu almaları gerektiğini merak ediyor. Çocuklarda bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve hangi bölüm bakar sizler için derledik.

Bacaklarda ağrı sadece yetişkinlerin karşılaştığı bir sorun olarak bilinmez. Çocuklarda bacak ağrısı ise, genellikle küçük yaşlardan itibaren başlayabilir.

Çocuklarda Bacak Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda bacak ağrısının nedenlerinden bazıları ise, ani bir hareket yapmalarından, bir yere çarpmalarından ya da düşmelerinden kaynaklanabilir. Ama bu ağrı başka bir sorunun da habercisi olabilir. Büyüme ağrısı ise, bazen okul öncesi dönemlerde bazı ergenlik öncesi dönemlerde bulunan her iki bacakta da hissedilen şiddetli kas ağrılarıdır. Ağrı genellikle akşamüstü ya da öğleden sonra olabilir. Bazen nadir de olsa gece de uykudan uyandırabilir.

Büyüme ağrıları ise, genellikle 3 -4 yaşlarında başlar ve hemen hemen 8 -12 yaşları arasında tekrar başlar. Daha çok düşünülen büyüme ağrılarının fazla efor göstererek yaptığı koşma, çocuğunuzun kaslarını zorlayacak aktiviteler yapma, zıplama, atlama, tırmanma gibi aktiviteleri ileri de olabileceği düşünülüyor. Büyüme ağrıları ise, bir çocuğun özellikle de tam bir spor gününden sonra daha yaygın gibi görünebilir. Büyüme ağrılarının aslında kesin bir nedeni bulunmaz. Hatta büyüme dönemlerinde de daha çok arttıkları konusunda da çok kesin kanıtlar yoktur.

 Çocuklarda Bacak Ağrısı Nasıl Geçer ve Hangi Bölüm Bakar?

 Büyüme ağrılarında, incik kemiğinin dize yakın kısmında (üst kısmı), uyluk kemiğinin dize yakın olan kısmı (alt kısmı) ya da her iki bölgede de ağrı hissedilir. Ayak bileğinde ve bacaklarda da ağrı olabilir. Büyüme ağrısı ise, genellikle basit masajla ve çocuğa gösterilebilecek bir şefkatle iyileşen ağrılardır.

 Gergin aile ortamı, kavga, sevgisizlik gibi çeşitli faktörlerin büyüme ağrılarını önemli ölçüde tetiklediğini gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Büyüme ağrılarının tanısı ise, laboratuvar testleri ve röntgen yapıldıktan sonra konulur. Anne ve babaları rahatlatacak olan iyi karakterli bir ağrı olarak da bilinen büyüme ağrılarının tedavisinde, herhangi bir aktivite kısıtlamasına gerek duyulmaz. Aynı zamanda çocuğun okula gitmesinde ya da beden eğitimi derslerinden mahrum bırakılmasına da gerek yoktur.

 Ortopedi uzmanına muayene olunması gerekir. Çocuklarda görülen bacak ağrısı tedavisini yapabilmek için öncelikle hastalığın nedenini belirlemek gerekir. Bu ise, röntgen ve fiziksel muayene ile anlaşılır. Tedavide ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Alçı kullanması ya da fizik tedaviye gitmesi de gerekebilir. Bazı zamanlarda ise, cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur.

  Çocuklarda Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

 Büyüme ağrıları, genellikle dizlerin arkasında, bacaklarda, uyluk ve baldırlarda; daha az sıkça da kollarda sıkça görülüyor. Uzun kemiklerin büyümesi daha fazla olduğu zaman, en uzun kemikler de bacaklarda yer aldığından büyüme ağrıları sıkça diz çevresinde, bacaklarda ve kalçalarda ortaya çıkıyor. Çocuklarda ayak ağrısı da çok yaygın bir şekilde görülen bir büyüme ağrısıdır. Nedeni bilinmeyen bu ağrılar ise, genellikle 3-12 yaş döneminde meydana geliyor. Özellikle de 5 yaşındaki çocuğun bacak ağrısının altında büyük bir ihtimalle büyüme ağrısı yatar. Büyüme ağrıları ise, birkaç dakikadan birkaç saate kadar da sürebiliyor.

 Uykudan uyandıracak bir şekilde bacak ağrısı yaygın olarak görülen bir büyüme ağrısı semptomu olduğu için telaşlanmaya gerek olmaz. Büyüme, aynı zamanda ritmik bir durum olduğu için ağrı farklı zamanlarda da hissedilebiliyor. Bu ağrılar ise, her zaman her çocukta ortaya çıkmayabiliyor. Yaygın bir şekilde yoğun fiziksel aktivite sonrasında da görülüyor.

 

False