GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda ayak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ayak ağrısına ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda ayak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ayak ağrısına ne iyi gelir

Çocuklarda ayak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ayak ağrısına ne iyi gelir

Genellikle 3-12 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülen bacak ağrıları sadece “büyüme ağrısı” olabildiği gibi çok ciddi başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Çocuklarda ayak ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Kemik tümörleri, eklem iltihabı, hematolojik hastalık tümörleri ve romatizmal eklem hastalıklarının tanısı için de çok önemli bir bulgu olan bacak ağrılarını basit bir masajla iyileştirilebilen büyüme ağrısından ayrıştırılması çok büyük bir önem taşıyor.

Çocuklarda Ayak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ergenlik döneminin bitimine kadar geçen sürede ara sıra gözlenebilen büyüme ağrıları, genellikle fizyolojik gelişim süreci ile ilişkilendirilir ve iyi huylu ağrılar olarak bilinir. Hangi ağrının büyüme ağrısı olduğunu bilmek, hangi ağrının ise önemsenmesi gerektiğini ayırabilmek ise çok önemlidir. Çocuklarda kas ve iskelet sistemi gelişimi, diğer organ ve sistemlerin gelişiminde de olduğu gibi her zaman süreklilik gösteren ve ergenlik döneminin sonuna kadar da aralıksız devam eden bir süreci de içerir. Doğum sonrasında ise, ilk iki yılda çok hızlı bir şekilde gerçekleşen büyüme ve gelişim süreci ergenlik başlayıncaya kadar geçen dönemde ise çok hızlı olmayan ve sabit bir şekilde de devam eder.

Kızlarda yaklaşık olarak 8-10 yaş, erkeklerde ise 10-12 yaşlarında başlayan ergenlik dönemi ile birlikte kas-iskelet sistemi gelişimi ve boy uzaması hızlanır. Kızlarda ise, genellikle 15-17 yaşları arasında, erkeklerde ise 16-18 yaşları arasında büyüme sona erer. Bazı ergenlerde ise gelişim ve büyüme 20-21 yaşlarına kadar devam eder.

Çocuklarda Ayak Ağrısı Ne Zaman Olur?

Genellikle üç yaşından sonra 12-13 yaşlarına kadar sıkça görülebilen ve çocukların yaklaşık olarak %25-40’ında rastlanan, özellikle de erkek çocuklarda daha sık ortaya çıkan ve artan fiziksel aktivitelerle de ilişkilendirilen bazı ağrılı durumlar “büyüme ağrısı” olarak tanımlanır. Bu durumla ilgili de bazı şehir efsaneleri ve yanlış inanışlar aileleri gereksiz yere endişelendirebiliyor. Çok normal ve doğal bir fizyolojik süreç olan büyüme ağrılarının altında çok önemli bir hastalık yattığı endişesi nedeni ile hekime başvuru sayısı her geçen gün artıyor.

Çocuklarda Büyüme Ağrısı

Büyüme ağrısı, çocuklarda daha çok alt ekstremitelerde meydana gelir. Bel, kalça ve üst ekstremitelerde nadir bir şekilde görülür. Bu ağrılar ise, sıkça uyluk, diz arkası, ön yüzü ve baldırlarda akşam ve geceleri daha çok uykudan uyandıran, ortaya çıkan, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen ağrılardır. Eklem ya da kemikte değil, kasta bir ağrı hissedilmesi söz konusudur. Genellikle, artmış olan fiziksel aktivite sonrasında görülür. Bazen günlerce ağrı hissedilmezken, bazen de tekrarlayıcı bir nitelik de gösterebilir. Aynı zamanda ağrılar kramp şeklinde, derin ve oldukça rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Sıkça simetrik ve çift taraflıdır. Bazı çocuklarda bütün bir gece boyunca devam edebilir. Bu hastalarda topallama, fiziksel aktivite kaybı, eklemlerde şekil bozuklukları olmaz. Ağrılar ise, genellikle sabahları da tamamen geçer.

Genellikle çocuğun fiziksel aktivitelerinin bir süre azaltılması, istirahate alınması ya da minimuma indirilmesi için, ağrıyan bölgeye masaj yaparak çocuğun rahatlatılması gerekir. Bunun yanında zaman zaman ödem çözücü (antienflamatuar) ve ağrı kesici (analjezik) ve ilaçlarla, bazı pomadların ilişkili bölgeye tatbik edilmesi sonucunda ağrılar basit bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Kramp tarzı meydana gelen ağrılarda kas gerdirme egzersizler ağrının ortadan kaldırılmasına önemli ölçüde yardımcı olabilir. Boy uzamasının çok daha hızlı olduğu ergenlik döneminde de kas ve iskelet sisteminde bazı ağrılar sıkça görülebilir. Ergenlik döneminde büyüme ağrıları ise, “osteokondroz” şeklinde isimlendirilen daha özel bir türü olarak da ortaya çıkabilir.

 

False