GeriBebek Sağlığı Çocuklara Cinselliği Nasıl Anlatmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklara Cinselliği Nasıl Anlatmalı?

Çocuklara Cinselliği Nasıl Anlatmalı?

Ailelere cinselliği anlatırken önemli bilgiler...

Cinselliği değişik şekillerde yaşayan çocukların davranışları, ebeveynler için bazen kabul edilemez ve tehlikeli bulunabiliyor. Zaman zaman ebeveynler bu konuyu kendilerini hasta edecek boyutlarda kafaya takabiliyorlar. Biz de Uzman Dr. Melek Gözde Luş’a, cinselliği tanımaya başlayan çocuğun yaptığı bu tarz hareketlere karşı ebeveynlerin tutumunun nasıl olması ve neler yapılması gerektiğini sorduk.

Cinsellikle Tanışan Çocuklara Karşı Ebeveyn Tutumları Nasıl Olmalı?

Çocuğun cinsel eğitimi ülkemizde yeterince ele alınmamış bir konudur. Bunun en önemli nedeni de kültürümüzde bu konunun tabu olarak algılanmasıdır. Toplumumuzda annelerin kızlara verdiği tek cinsel bilgi adet (regl) dönemiyle ilgili bilgidir. Erkek çocukları ise daha bilgisiz yetişmektedir. Çünkü ‘ıslak rüyalar (ergenliğe geçiş)’ ile ilgili babalar genelde konuşmaya isteksizdirler.

Halbuki anne-babalar, çocuklarının yalan yanlış cinsel bilgilerle dolarak büyümesini önlemek ve ileride sağlıklı cinsel hayatlarının olmasını sağlamak zorundadır. Bunun için ebeveynler çocuklarının küçük yaşlardan başlayan, cinsellik içermeyen ve dürtüsel bir meraktan öteye gitmeyen sorularını cevaplandırmalıdır.

Mesela 1-2 yaşlarındaki çocuklar ortalıkta dolaşırken bazen örtünme ihtiyacı duymayabilir. Erkek çocukları hiç sıkılmadan pipisini eline alıp "Bu ne?" diye sorabilir. Ansızın sorularla karşılaşan anne ve baba ne yapacağını bilmemenin verdiği telaşla soruyu duymazlıktan gelerek, cevapsız bırakmayı tercih eder. Anne ve babanın sorular karşısında duyduğu gerginlik, bu farkı bilmemekten ve çocuğun cinsellik anlayışını erişkin anlayışıyla karıştırmaktan kaynaklanmaktadır.

Cinsellik Konusu Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

Ona vereceğimiz cevapların içeriği yaşa bağlı değişebilir. Ancak asıl dikkat edilmesi gereken, gerçek dışı ifadelerden kaçınmaktır. Örneğin, "Bebekler nasıl dünyaya gelir?" sorusuna çok basit şekilde şöyle cevap verebiliriz: "Bebekler annenin karnında büyürler, orada bebeklerin büyümesi için özel bir yuva vardır" şeklinde konuşmak daha faydalı olacaktır.

Her çocuğa yaşına uygun anlayabileceği bir dil kullanarak bilgi verilebilir. Çocuklar bedenlerini tanırken, cinsel organlarına dokunarak tanımaya çalışırlar. Bu normaldir. Ailelerin genelde bu durumdan rahatsız oldukları, azarlama ve engelleme yoluna gittikleri görülmektedir. Oysa bu davranış sağlıklıdır.

False