GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar da Depresyona Girermiş!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar da Depresyona Girermiş!

Çocuklar da Depresyona Girermiş!

Depresyon yaşayan çocuk daha mutsuz oluyor, neşesi kaçıyor, gündelik yaşantısında isteksiz veya verimsiz oluyor.

Depresyon yaşayan çocuk daha mutsuz oluyor, neşesi kaçıyor, gündelik yaşantısında isteksiz veya verimsiz oluyor. Nasıl mı?

Çocuklar hem ekonomik, hem de sosyal açıdan ailenin kontrolü altında olmaları, üstelik yaşı küçük olanların kendilerini ifade etmelerindeki güçlükler nedeniyle, öncelikle anne babaların veya çocuğu yetiştirmekle yükümlü olanların çocukta bir problem olup olmadığı konusunda uyanık olmaları gerekmektedir.

Birçok hastalığın da bilinen başlama yaşı, ergenlik çağlarıdır. Anne babalar ve çocuğun yakın çevresi çocuktaki problemi fark etseler bile yalnızca problemin kendisine odaklanıyorlar; ders çalışmama, tırnak yeme gibi. Tek probleme yoğunlaşmak aile ile çocuk arasındaki çatışmayı daha da artırıp çocuğu da olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuk Sorumluluktan Kaçar

Çocuklarda depresyon hangi belirtilerle ortaya çıkar ve çocukta gözlenen davranış farklılıkları nasıl olur? Öncelikle depresyonu genel hatları ile özetleyecek olursak; kişi zamanının çoğunda mutsuzdur, üzgündür, önceden keyifle veya kolaylıkla yapabildiği aktivite veya sorumluluklardan kaçmaya başlar, uyku ve iştah düzeni bozulur, motivasyon azlığı nedeni ile dalgınlık, unutkanlık, dikkatsizlik, ölüm düşünceleri geçer aklından, ruhsal ve fiziksel huzursuzluğu dışardan bile gözlenebilir, kendine güvensizlik hatta yetersizliğin getirdiği suçluluk duyguları yaşanır.

Çocuklar da bu belirtileri gösterirler; ancak çocuğun gelişim özellikleri ve sosyal ilişkilerine bağlı olarak farklı belirtiler de klinik tabloda görülebilir. Küçük çocuklarda ifade becerisi zayıf olduğu için daha çok davranış problemleri ile karşımıza çıkarlar. Genellikle anne babalarının kontrolü altında olduklarından; problem de anne babanın bakışı tarafından şekillenir.

Uzm. Psk. Zehra Erol

False