GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar cinselliği sorguluyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar cinselliği sorguluyorlar

Çocuklar cinselliği sorguluyorlar

Çocuklara nasıl cevap vermeli?

Çocuklar doğası gereği çok sorgulayan ve sürekli araştırma, karıştırma yani merak içinde olan bireyler olduklarından pek tabii ki, her şeyi sorgulayacaklar. Çocuklara cinselliği açıklayabilmek için ebeveynlerin tam ve doğru bilgilere sahip olması gerekir. Ebeveynlerin çocuklarını yeterli ve gerektiği kadar bilgilendirmeleri, anlaşılır ve basit bir dil kullanmaları ve çok detaya girmeden çocukların anlayabileceği şekilde açıklamaları gerekir.

“Bunu bir daha sorma” mesajı vermeyin

Çevrelerinde gördükleri her şeye olan ilgi, dünyaya nasıl gelindiği ya da cinsiyetin farklılığının merakı içinde sorulan (kızların en çok sorduğu neden benim pipim yok veya benim çocuğum neden yok gibi) sorularla diğer normal soruların çocuklar için farklı olmadığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, “Ancak ayıp, günah, iğrenç, böyle şeyler sorulmaz ön yargıları ile büyütülen çocuklar ileride anne baba olduğunda hep kaçındıkları bu konuda çocuklarından gelecek son derece masumane sorular karşısında tutarsız, örseleyici, yanlış, eksik bilgi verebilir veya suskun kalarak çocuklarına ‘bunu bir daha sorma’ mesajı iletebilirler” şeklinde konuşuyor.

Kaçamak cevaplar güven duygusunu zedeleyebilir

Sorusuna yarım yamalak ve kaçamak cevap alan çocuk tatmin olmayacağı gibi, hele de doğrusunu öğrendiğinde yanlış veya eksik bilgi aldığı ebeveynine güven duygusunu da yitireceğinin altını çizen Dr. Asuman Akça, “Çocuklara verilecek olan eğitim ne çok erken
ne de çok geç olmamalı. Mutlaka bilimsel verilerin ışığında verilmeli. Ebeveynler, kendilerini yetersiz hissettiklerinde çocuk psikologu, pedagog veya çocuk psikiyatrisinden profesyonel destek almalı.” diyor.

Mastürbasyonun abartılı bir hal alması durumunda...

Cinselliği tanımaya çalışan bir çocuğun genel olarak bedenen ve zeka yönünden sağlıklı bir çocuksa kendine zarar vermeyeceğini söyleyen Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, konuşmasını söyle sürdürüyor: “Ancak bazı çocuklarda mastürbasyon abartılabilir ve sürtünen bölgelerde tahriş ve buna bağlı sorunlar olabileceğinden çocuğun dikkatini dağıtarak ilgisini farklı tarafa çekmek gerekecektir. Mastürbasyon çocukluk çağlarında görülen normal bir davranış olmakla beraber abartılı hal alması durumunda çocuğun iç dünyasında bir sıkıntıya da işaret edebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

3- 4 yaşlardan itibaren çocuklara yaşamla ilgili doğum, gebelik, evlilik, kız ve erkek bedeni ile ilgili farklılıklar anlaşılır ve basit bir dille anlatılmalıdır. Çocuğun yaşını, bilişsel düzeyini, neyi ne kadar bildiğini anlamak bu eğitimi vermede çok önem taşır. Sorulara sabırla ve dikkatle, geçiştirilmeden ve aceleye getirilmeden tatlı bir sohbet havasında cevaplar verilmeli, karmaşık cümleler değil basit net cümleler kullanılmalı, bilgi daima doğru ve bilimsel temelli olmalı, soyut değil somut kavramlar kullanılmalıdır. Yetersiz cevaplar karşısında çocuk, yine soru sormaya devam edecektir. Bıkmadan sorularına uygun karşılıklar verilmelidir.

Hazırlayan: Funda Çamözü

False