GeriEtkinlikler Çocuklar bu kanalı aileleri ile birlikte seyrediyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar bu kanalı aileleri ile birlikte seyrediyor!

Çocuklar bu kanalı aileleri ile birlikte seyrediyor!

Anne bloggerlar ile buluştuk.

Blogger anneler çocuklarının televizyon izlerken güvende olmasını istiyor. Çocuklara hiçbir şey katmayan ve sadece vakit kaybından öteye gidemeyen televizyon programlarını izletmediklerini belirten anneler, eğitici ve eğlenceli programları ise, çocukları ile birlikte bir belgesel izler gibi izlediklerini ifade ediyorlar. Da Vinci Learning Kanalı’nın “Eğlenceli Bilim Aktiviteleri”nin yer aldığı programlar da bu anlamda annelerin tercih ettikleri seçenekler arasında yerini alıyor.

Sosyal medyanın güçlü sesleri

Hafta sonu Da Vinci Learning Kanalı’nın ev sahipliği ile anne bloggerlar ile bir araya geldik. Gördüğüm kadarı ile sosyal medyanın güçlü sesi anne bloggerlar “anneliğin kitabı”nı değim yerindeyse yeniden yazıyorlar. Bloglarında yazdıkları yazılar aracılığı ile annelik deneyimlerini aktarıyor, birbirleri ile fikir alışverişinde bulunuyor, uzmanlarına danışarak sorunlara çözümler sunuyor ve her biri her an her yerde interaktif bir ses ve gözü-kulağı açık bir anne olduklarını adeta blogları ile gözler önüne seriyorlar. Tabii babaları da unutmamak gerek, babalar da bir şekilde onları destekliyor ve bazen de blogları ile onlara katılıyorlar.

[fotogaleri=410]

Sık sık bir araya geliyorlar

Sadece blog yazarlığı ile kalmayan bu girişimci anneler, zaman zaman bir araya gelerek aynı mekanı paylaşıyor, çocuk yetiştirme konusunda yaptıkları sohbetlerle bildiklerini, bilmediklerini birbirleri ile paylaşıyorlar. Tabii bu toplantılar bazen sosyal sorumluluk amaçlı bir organizasyon da olabiliyor. Örneğin blogcu anneler son toplantılarında “Van için örüyoruz” projesi için kolları sıvamışlar. Çok da iyi şeyler başarmışlar anlattıklarına göre. İlmek ilmek örerek çocuk giysileri yapmış, Van’da bir yerlerde üşüyen her bir çocuğu ısıtmanın yollarına bakmışlar. Ördükleri her bir parçayı yaş grubuna göre tasnif etmiş, kolilere yerleştirmiş ve sahiplerine göndermişler.

Eğlenceli bilim aktiviteleri

Sözü fazla uzatmayalım, cumartesi günü de yine böyle bir sohbetin içinde bulduk kendimizi. “Çocuklar için eğlenerek öğreten bir televizyon kanalı nasıl olmalı?” konusu konuşuldu. Çocuklar için ise evde de yapabilecekleri mini bilim aktiviteleri ve deney tarifleri uygulamalı olarak gösterildi. Günün sonunda anneler çocuklarına eğitici ve eğlenceli bir televizyon izleme deneyimi sunan Da Vinci Learning Kanalı’nın “Eğlenceli Bilim Aktiviteleri”ni güvenle izletebileceklerini belirttiler.

Kimler vardı?

Da Vinci Learning etkinliğine çocukları ile birlikte gelen blogcu anneler kimlerdi bir sayalım:

Bebeimgeliyor.blogspot.com yazarı Esra Ertuğrul,

www.aycaogus.com yazarı Ayça Oğuş, 

www.ozlemturan.com/blog yazarı Özlem Turan,

banut.blogspot.com yazarı Banu Özkan,

www.ondasole.com.tr yazarı Hanzade Acar,

www.kadingozu.com yazarı Burçe Orcan,

babaolmak.com yazarı Özgür Poyrazoğlu.

Boş boş televizyon seyrettirme fikri korkunç

Anneler çocuklarının gün boyunca boş boş televizyon seyretmesi düşüncesinden adeta korkuyorlar. Çocukların yaş ve biliş düzeyi düşünülmeden sadece televizyonun karşısında zaman geçirmesi amacıyla hazırlanan programlar, tüm anneler için anlamsız ve çocuklarını uzak tutmak istedikleri programlar oluyor. Öte yandan anneler, çocukların eğlenerek bir şeyler öğrenebileceği ve yaşamlarında bu öğrendiklerini uygulayabileceği programları ise takip ederek çocukları ile birlikte izlediklerini belirtiyorlar.

Belgesel gibi izleniyor

Toplantıya katılan annelerden Ayça Oğuş, oğlu Erin’e izleteceği programları önce kendi izlediğini ve programın gerek yaş, gerek içerik, gerekse görsel olarak uygun olması halinde programı oğluna seyrettirdiğini belirtti. Özellikle “Arka Bahçe Bilimi” programını kaydederek oğlu ve kendisinin bir belgesel gibi tekrar tekrar izlediklerini ve bu nedenle bu kayıtları arşivlediğini belirten Oğuş, çocuklara televizyon seyrettirirken seçici davranmak ve kontrollü bir şekilde televizyon izletmek gerektiğini söyledi.

Çocuklar eğlenerek öğrendiklerini unutmuyor

Hürriyet Gazetesi Eğitim Editörü ve Hürriyet Aile Yazarı Nuran Çakmakçı da etkinliğe katılarak eğlenerek öğrenme konusunda bloggerları bilgilendirdi. Çocuk yetiştirirken herkesin hata yapabildiğini, önemli olanın ise, çocuğu dinleyerek doğru bir iletişim kurabilmek olduğunu belirten Çakmakçı, çocuğun eğlenerek öğrendiklerini unutmadığına ve yaşamında bu bilgileri kullanabildiğine değindi.

Hazırlayan: Funda Çamözü

False