GeriBebek Sağlığı Çocuk Tacizine Karşı Önlem
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuk Tacizine Karşı Önlem

Çocuk Tacizine Karşı Önlem

Çocuğunuz cinsellik hakkında ne biliyor?

Türkiye'nin gündeminde günlerdir yine bir çocuk tacizi vakası var. Gelişmiş olsun olmasın tüm toplumların en can sıkıcı sorunu olan çocuk tacizine önlem olarak görülen birçok uygulama da gündeme geliyor. Bunların başında gelen en önemli konulardan biri de çocukların cinsellik hakkında bilgilendirilmesi. Uzman Psikolog Dilek Kırcaoğlu, bu bilinçlenme ile ilgili ailelere önerilerde bulunuyor. 

"Sağlıklı toplumların oluşabilmesi, her açıdan sağlıklı bireylerin yetişmesi ile mümkündür. Cinsel eğitim de bunun çok önemli bir parçasıdır. Cinselliği soran çocuğunuza vereceğiniz tutarsız cevaplar çocukta yanlış kanıların oluşmasına neden olabilir.

Cinsel eğitimin doğru zaman ve ortamda verilmesi çocuk açısından karmaşık olan bu olayı anlaşılır hale getirecektir. Bu anlamda en doğru zaman çocuğun “Ben nereden geldim” sorusunu bize sorması olacaktır. Eğer çocuğunuzla bu anlamda doğru bir iletişim kuramazsanız o yanlış kaynaklara yönelebilir. 0-2 yaş bebek için kendi bedenini tanıdığı dönemdir.

3 Yaştan İtibaren Sorular Başlar

3 yaştan itibaren iki farklı cinsi kavramaya ve bu anlamda sorular sormaya başlar. Çocuğun cinsellikle ilgili soruları ve bazı eylemleri (mastürbasyon, cinsel organlara dokunma gibi) olabilir. Kesinlikle abartılı tepkilerden kaçınmalı ve ayıp, pis gibi yaklaşım göstermeli ve azarlanmamalıdır. Bu tavır çocuğun ileride sağlıklı bir cinsel hayat kurmasını engelleyebilir.

Cinsel organlardan da söz ederken diğer organlardan bahseder gibi rahat bir şekilde bilgilendirme yapılmalıdır. Değişik isimler yerine (halk arasında kullanılan), vajina ve penis isimleri kullanılmalıdır. Karşı cinsin farklılığını görerek öğreneceklerdir. Bu konuda açık davranılmalıdır. 4-5 yaşlarında çocuk hayata dair bir sürü sorduğu gibi cinsellik hakkında da sorular soracaktır. Bu sorular doğallıkla yanıtlanmalıdır.

Çocuğun öğrenmek istediğinin dışında bilgi vermemek gerekir. Eksik bilgilendirme de onu, merakını başka yönden gidermeye sevk eder. Çocuğunuzu bu dönemde çok iyi gözlemlemelisiniz. Sorduğu sorular yaş düzeyine uygun değilse, bunları nereden duyduğunu sakin bir şekilde araştırmalısınız.

Abartılı Tepkilerden Kaçınmak Gerek

Cinsel konularda abartılı tepkilerden kaçınmak gereklidir. Bu çocuğun suçluluk duymasına ve korkmasına neden olur. Yanlış bir şey yaptığını düşünebilir. Sakin olun. Sakın kızmayın. Onun merak ettiklerini size sorması için iletişime açık bir ortam yaratmalısınız."

False