GeriÇocuk Sağlığı Çocuk bakımında büyükanne ve büyükbaba etkeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuk bakımında büyükanne ve büyükbaba etkeni

Çocuk bakımında büyükanne ve büyükbaba etkeni

Çocuğu, aile büyüklerinin büyütmesi nasıl bir etki yaratıyor?

Çocuk gelişiminde büyükanne ve büyükbabanın hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu duyuyoruz. Doç. Dr. Selahattin Şenol, bu ikileme yol açan durum hakkında bilgi verdi. 

“Olumlu sonuçlar elde edebilmek ebeveynlerle, büyüklerin tavırlarına bağlı kalıyor. Çocuklarını annelerine bırakan ebeveynler sıcak ilginin yanında disiplin çatışması da yaşayabiliyorlar.

Bebek ya da çocukların psiko–sosyal gelişiminde büyükanne ve büyükbabaların rolleri ile ilgili araştırma sonuçlarının hem olumlu hem de olumsuz yönleri olduğu belirtiliyor. Çalışan anne babaların giderek arttığı günümüzde kreşe kadar olan dönemde çocuğun bakımı ile ilgili sorun ortaya çıkıyor ve bu sorun bakıcılar devreye sokularak çözülmeye çalışılıyor. Sıklıkla yaşanan kaza ve yaralanmaların da bu dönemde olduğu, çocuğun dil ve motor gelişimi gibi birçok alandaki gelişiminin bu bakıcılar tarafından karşılanamadığı gibi, çeşitli ihmal ve istismarlarla da karşılaşıldığı vurgulanıyor.

Kendini koruma ve ifade etmeden yoksun olan yaş grubu çocuklarda ara bakımın, çocuğu sevebilecek kan bağı olan kişilerce verilmesi öneriliyor. Sosyalleşmeye geçmede büyükanne ve büyükbaba çok önemlidir. Anne–babadan çok da yabancı olmayan, tanıdık yüzlere geçme çocuğun uyumunu artıracaktır.”

False