GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuzun dikkatini artırmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzun dikkatini artırmanın yolları

Çocuğunuzun dikkatini artırmanın yolları

Doğru ortamı yaratmak ve motivasyonu sağlamak çok önemli!

Okula giden çocukların ebeveynleri, genellikle onları oturtup ders çalıştıramadıkları için şikâyet ederler. Sınav dönemi yaklaştıkça veya bir projenin bitmesi gerektiğinde bu iş daha da zorlaşmaktadır. Çoğu öğrenci yeteri kadar motive olamamakla birlikte bazıları ise çok kısa bir dikkat genişliğine sahiptir. Bu dikkat genişliği, onların ne okuduğuna odaklanmasına izin vermemektedir...

Bir çocuğun dikkat genişliği genellikle onun yaşına bağlıdır. Ortalama olarak, çocuğun her yeni yaşında dikkat genişliği iki ila beş dakika artar. Örneğin, on yaşındaki bir çocuğun normalde herhangi bir işe veya konuya odaklanması otuz dakika ila bir saat arası değişebilir. Ne ilginçtir ki, bunun televizyon izlemekle bir ilgisi yoktur. Kısa dikkat genişliği olan çocukarın dinlerken, konuşmak için kendilerine sıra gelmesini beklerken sabırsız olmaları, ayrıca yarıda kestikleri bitmemiş bir işe zor dönmeleri normal bir tepkidir.

Sizin doğru ortamı yaratmanız ve motivasyonu sağlamanız, çocuğunuzun dikkat genişliğini büyük oranda geliştirebilir. Aşağıda belirtilen adımların uygulanması uzun sürebilir fakat yerinde durmakta ve ders çalışmakta zorluk çeken bir çocuğun nasıl dikkatini ve konsantresini geliştirebilmesi bakımından size yardımcı olacaktır.

Önemli olan alışkanlık haline gelecek olan bir ders programı oluşturmaktır.
Çocuğu zorlamak yerine, bırakın kendisi zamanını ayarlasın.
Hep aynı saatte uyumaları disiplin için iyidir fakat bazı çocuklar sabahları konsantre etmenin daha kolay olduğunu, bazıları ise akşamları tercih ettiklerini unutmayınız.

Çocuğunuzun dikkat genişliğinin de bir limiti vardır unutmayın. Beş ila on dakika arası mola vererek bir saat çalışması, çocuğun konsantresini sağlayabilmesi için yeterlidir. Çocuk derse oturduğunda, etrafında onu rahatsız edecek, konsantresini bozacak birşeylerin olmadığından emin olun. Dış etkenler, dikkati başka yöne çevirmekte olan en önemli faktörlerden biridir.

Çocuğun ders çalışması için sağlanan maddi konfor ve rahatlığının motivasyonunu tesir etmek adına genel bir algı vardır. Bu doğru değildir!

Sırtı dik bir sandalye ile çalışma masası konsantrasyonu yükselmek adına, kanepede yaslanarak veya yatakta uzanarak çalışmaktan daha faydalıdır çünkü rahat bir kanepe ve yatak uyku çağrıştırmaya muhtemeldir.

Atari oyunları gibi dış etkenler de konsantrasyonu bölmek için birebirdir.

Çocuğunuza, derse oturmadan evvel, ders materyallerini iyi organize etmesi için yardımda bulunun.

Ona bir saat ders çalışması içinde başarmak için bir hedef belirleyin.

Ağır öğünler çocuğunuzun uyuşuk ve tembel olmasına neden olabilir. Çocoğunuza besleyici fakat hafif öğünler hazırlayın; örneğin, tek bir seferde değil de düzenli aralıklarla meyve suları, süt, meyveler ve peynir çeşitleri ile besleyin. Bazen kendinize ayırdığınız zamandan feragât edip, çocuğunuzun başarılı olma çabasında onun yanında olduğunuzu göstermeli ve hissettirmelisiniz.


Çocukları en iyi motive eden siz ve sizin onlara ayırdığınız zamandır! Asla onun güvenini kaybetmesine ve kendisi hakkında kaygılanmasına izin vermeyin. Ona neler ilginç geliyorsa onları öğretin. Kendi ilgi alanlarını inceleyebilen ve değerlendirebilen bir çocuğun severek ders çalışmasına daha eğilimli olduğu görülmüştür.

False