GeriBebek Sağlığı Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın

Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın

Bu uyarı çocukta suçluluk duygusuna neden oluyor.

Hayatımızda bu kadar büyük bir önem taşıyan sözcüklerin, çocuklar büyüdükçe de kullanım şekilleri ve alanları da değişiyor. Bebekken sıklıkla kullandığımız sevgi sözcüklerine ek olarak çocuklar büyüdükçe, kızma ve hatırlatma sözcükleri de hayatımızın içine girmeye başlıyor. Psikolog Dilara Çalışkan, “Anne babalara size nasıl davranılmasını istiyorsanız çocuğunuza da öyle davranın” uyarısında bulunuyor.


ÇOCUĞUNUZLA ETKİN VAKİT GEÇİRİN

Deneyimlerin, davranışları olumlu veya olumsuz yönde şekillendirdiğini belirten Dilara Çalışkan, çocukların dikkat çekmek için farklı davranışlar içerisinde olabileceğini bu durumda ebeveynlere bazı sorumluluklar düştüğünü söylüyor. Çocuğunuzla etkin vakit geçirin. Tüm gün ebeveynlerinden ayrı kalan bir çocuk, ebeveynlerinin dikkatini çekebilmek için farklı davranışlarda bulunabilir. Bu durumla en iyi başa çıkma yöntemi günde 30-60 dakika arası çocuğunuzla etkin vakit geçirmek olacaktır.

Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın


‘BEN SANA DEMİŞTİM’ DEMEK YERİNE...

  • Derslerinde başarılı olan bir çocuğa sürekli ders çalış uyarısı vermek bir süre sonra çocukta öfke duygusunun oluşmasına neden olabiliyor. Öfkelenen çocuk rutininde ders çalışırken anne- babasına zıt gitmek için ders çalışmayı bırakabiliyor.
  • Çocuğun yaşına uygun sorumluluk ve görev vermek önemli. Yapılan uyarıları çocuklar zaman zaman duymayabiliyor veya gerçekleştirmeyebiliyor. Bunun nedenlerinden biri çocukların hazzı erteleme dürtüsünün yetişkinlerinki kadar kolay olmaması.
  • Psikolog Dilara Çalışkan, ebeveynlerin çocuklarının olumsuz davranışlarda bulunduğunda ‘Ben sana demiştim’ demek yerine, çocuklara koşulsuz sevginin gösterilmesinin daha doğru olacağını belirtiyor.
  • “Ben sana demiştim” hatırlatması çocukta suçluluk duygusu yaratıp, ilerleyen süreçlerde düşünce hataları yaşamasına sebep olabiliyor. Bu yüzden her durumda çocuklara koşulsuz sevgi ve koşulsuz güven duygusunun verilmesi öneriliyor.

Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın


TEMEL İHTİYACI KOŞULSUZ SEVGİ

Bir çocuğun yaşı ne olursa olsun, temel ihtiyacı koşulsuz sevgidir. Bu nedenle çocuğa yanlışlarını söylerken, onu ne kadar çok sevdiğinizi ve ne olursa olsun sevginizde asla değişiklik olmayacağını çocuğunuza anlatmanız gereklidir diye belirtiyor Dilara Çalışkan ve uyarıyor “Yapmamız gereken şey, çocuğumuzun yapmasını istediğimiz şeyleri, önce kendimizin yapmasıdır.”

Çocuğunuzu “Ben sana demiştim” şeklinde uyarmayın

False