GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuzla sık mı kavga ediyorsunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzla sık mı kavga ediyorsunuz?

Çocuğunuzla sık mı kavga ediyorsunuz?

Bu öneriler tartışma esnasında çok işinize yarayacak!

Psikolog Yrd. Doç. Dr. Yıldız Dilek Ertürk’e çocuklarımızla yaşadığımız tartışmalarda dikkat etmemiz gereken hususları, öfke duygusuyla nasıl başa çıkmamız gerektiğini ve sağlıklı iletişimin yollarını sorduk.

Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun

Çocuğunuz ile bir tartışma ortamı içine girdiğinizde, öncelikle kendinizi çocuğunuzun yerine koymaya çalışın. Onun duygularını anlayın ve önemseyin. Onunla anlaşamadığınız ve tartıştığınız durumlarda uzlaşmacı bir tutum sergilemelisiniz. Böylelikle ona daha çok yardımcı olur, duygularını paylaşabilir ve onunla işbirliği içinde olabilirsiniz.

Öfkenizi kontrol altına alın

Öfke duygusunun, bir davranışa dönüşerek ortaya çıkması engellenemeyecek bir durumdur. Çünkü bu duygumuz da tıpkı diğer duygularımız gibi bizim doğamızda vardır. Önemli olan öfke duygusunun yıpratıcı ve zarar verici bir hal almasını önleyebilmektir. Bu duygu tabii ki engellenmemeli ancak duygunun nasıl ortaya konacağı kontrol altına alınmalıdır.

Siz sakinleşin ki çocuğunuz da sakinleşsin

Öfke ve kızgınlık kontrol edilmesi en zor duygulardır. En sık ortaya koyulan şekli de bu duygularımızı dışarı vurarak bağırmak, kızmak gibi davranışlarda bulunmaktır. Unutmayın kendinizi sakinleştirmeyi öğrenmeniz aynı zamanda çocuğunuzun da sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın belli bir şekilde düşünmelerini, hissetmelerini davranmalarını belirlemelisiniz. Ancak hangi davranışlarına hoşgörülü olacağınızı, hangi davranışların sonuçlarının kötü olacağını, kararlı ve net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz hangi davranışın sonucunun ne olacağını fark ettiğinizde sonuçları kabullenmesi de daha kolay olur. Bu nedenle önce kendinizi sakinleştirmeyi öğrenmeli, daha sonra da onunla sakin bir şekilde konuşarak, ona sakin olabilmenin yollarını keşfettirmelisiniz.

Üzüntü ve korkularınızla yüzleşin

Öfkenizi kontrol etmek için, kızgınlığınızın altında yatan üzüntü ve korkularınızla yüzleşin, öfkenizi tanımaya çalışın.

Empatik anlayışınızı geliştirin

Empatik anlayışınızı geliştirerek çocuğunuzu ve neden o şekilde davrandığını anlamayı deneyin. En çok öfkelendiğiniz şeyler ve öfkeye verdiğiniz tepkiler konusunda bilinçlenin, bu durumları çocuğunuzla paylaşın. Dinlemek ve etkin iletişim kurmak, öfkeyi azaltmak için temel şarttır. Çocuğunuzu anlamak için dinleyin ve kendinizi gevşetmeyi, sakinleştirmeyi öğrenmeye yönelik çalışmalar yapın. 

False