GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim ne kadar sağlıklı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim ne kadar sağlıklı?

Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim ne kadar sağlıklı?

Anne, çocuğun kendini gerçekleştirmesine izin veriyor mu?

Uzman Psikolog Zeynep Göktuna, Prof. Dr. Zeynep Bringen tarafından geliştirilmiş olan "Duygusal Ulaşılabilirlik" tekniğini kullanarak 0-5 yaş arasındaki çocuklarınızla aranızdaki ilişkiyi değerlendiriyor. 30 dakikalık değerlendirme sonunda, çocuğun dilini daha iyi anlayarak daha sağlıklı iletişim kurabilmesi için ihtiyaç duyabilecek psikolojik destek ise Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Biriminde Zeynep Göktuna tarafından veriliyor.

İkili ilişkisini araştırmak istediğimiz çocuk ve yetişkini 30 dakika boyunca seans odamızda yalnız bırakıyor ve onlardan aynen evde oynadıkları gibi oyun oynamalarını istiyoruz. Bu süre boyunca onları kameraya çekiyoruz veya izliyoruz. 30 dakikada çocuğun ve söz konusu yetişkinin iletişimini değerlendiriyor ve aileyi bilgilendiriyoruz.

Bu değerlendirme sırasında altı farklı noktayı ölçtüklerini belirten Uzm. Psk. Göktuna, değerlendirmenin iletişimin hayati noktalarını gözler önüne serdiğini ifade ediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Değerlendirmede ölçtüğümüz ilk konu 'Duyarlılık'. Burada çocuk ve yetişkin arasındaki ilişkinin sıcaklığını, çocuk ve yetişkin arasında kurulan ilişkinin duyarlılığını ölçüyoruz. Yetişkin, çocuğun sinyallerini doğru şekilde okuyabiliyor mu? Aralarındaki iletişim yeterli mi? Bunun gibi sorulara cevap arıyoruz.

Bir sonraki aşamada, ilişkiyi 'Yapılandırma' açısından değerlendiriyoruz. Anne ya da baba çocuğu doğru şekilde yapılandırabiliyor mu? Oyun ya da bir etkinlik esnasında anne çocuğu doğru yönlendirebiliyor mu? Verilen tavsiyeler çocuğun yaptığı işi başarmasında yapıcı rol oynuyor mu? Yapılandırma yeterli mi yoksa fazla mı? Çocuk yönlendirmelerin ne kadarını alıyor? gibi soruların cevaplarını arıyoruz.

Anne ve çocuk arasındaki iletişimde anne çocuğun kendini gerçekleştirmesine izin veriyor mu? Anne etkinliği ya da oyunu, çocuğun götürdüğü yönden daha farklı bir yöne götürmeye çalışıyor mu gibi soruları yanıtlıyoruz.
İkili ilişki çerçevesinde çocuğun anneye karşı tepki verme derecesini, çocuğun anneyi ikili iletişime dahil etme çabasını ölçüyoruz.

Anne ve çocuk arasındaki ikili ilişkide mimik ve ses tonundan, ilişki içerisinde seçilen kelimelerden, stresli zamanlarda birbirlerine yaklaşım biçimlerinden, ilişki içerisinde sessiz kalma sürelerinden, hatta oynanan oyunun içeriğinden, anne ve çocuk arasındaki ikili iletişimdeki olumlu ve olumsuz duyguları anlayabiliyoruz..

Oynanan oyunun içeriğinin de oldukça önemli olduğunu belirten Psk. Göktuna, çocuğun kurduğu hikayeyi dikkatle incelediklerini ve bu süreçte göz kontağı, beden dili ve seçilen kelimelerin ilişkiye dair önemli ipuçları ortaya koyduğunu söylüyor.

Değerlendirmeden sonra grupla ya da bireysel terapi

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği'nden Uzman Psikolog Zeynep Göktuna tarafından 'Duygusal Ulaşılabilirlik' teknikleri uygulanarak yapılan değerlendirmenin sonucunda çocukla ikili ilişkisi ölçümlenen yetişkin, ya 8-9 kişinin katıldığı grup eğitimine ya da bireysel eğitime devam ediyor. "Değerlendirme sonucunda gerektiği durumlarda, yetişkini ve/veya çocuğu Psikiyatri Polikliniği'ne yönlendiriyoruz" diyen Psk. Göktuna bu testin sadece anne ve çocuk arasındaki iletişimi değil; çocuğun baba, üvey anne ya da üvey baba, öğretmen hatta dadı ile olan ilişkisini de değerlendirebileceğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Bu teknik ile hedefimiz ulaşabildiğimiz kadar kişiye ulaşmak, öğretmenlerimize, dadılarımıza, babalarımıza ve annelerimize çocuklarla sağlıklı iletişim kurmayı öğretmek.

False