GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin

Çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin

Çocuğumuzu öncelikle tanımalıyız. Bunun için bir uzmandan destek alabiliriz. Çocuk gelişimi kitapları okuyabiliriz. “Çocuğumuz içe dönük mü? Dışa dönük mü? Çocuğumuzun sevgi dili ne? Çocuğumu ne mutlu ediyor? Hangi özellikleri var? Ben çocuğumun kendi özünde getirdiği özellikleri nasıl destekleyebilirim?” gibi sorularının cevabı verilmeli. Eğitimci, kariyer Koçu ve yazar Hatice Boşça, çocuklara sevgiyi ve değeri, değerli olduğunu nasıl hissettirebileceğinizi anlatıyor.

ONA HER İSTEDİĞİNİ ALMAK SEVGİ GÖSTERGESİ Mİ, ŞIMARIKLIĞIN YOLUNU AÇAN VİCDAN RAHATLATMA DAVRANIŞI MI?

Her istediğini almak, çocukla değil daha çok anne-baba ile ilgilidir. Anne baba çocuğa her istediğini alarak, kendisinin hangi ihtiyacını karşıladığını sorgulamalı. Sağlıklı sınır koymak ve hayır diyebilmekle ilgili sorun yaşıyor mu? Buna bakmalı. Bazı ebeveynler de dediğiniz gibi vakit ayıramadığı için suçluluk duyma sonucu vicdan rahatlatma olabilir. Ancak şımarıklık bambaşka bir konu. Şımarıklıktan neyi anlıyoruz? Çocuğun yaptığı çocukça hareketlere “şımarıklık” etiketini yapıştırmayı doğru bulmuyorum.

ÇOCUĞUNA HER ŞEYİNİ VEREREK KENDİNDEN VAZGEÇEN ANNE NASIL BİR RUH HALİ İÇİNDE OLUYOR?

Tükenmiş, kaygılı, agresif, yaşama sevincini ve enerjisini kaybetmiş.

ANNENİN DE İHTİYAÇ DENGESİ YOK MU?

Tabii ki var. Anne de bir insan. Her insan gibi anlaşılma, paylaşma, değer görme, takdir edilme, eğlenme, dinlenme, kutlama, yas tutma gibi pek çok ihtiyacı var. Kendi ihtiyaçlarını görmezden gelerek sadece çocuğunun, evinin ve eşinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak anneyi yorgun ve öfkeli yapıyor.

Ebeveynlerin kendi çocukluk döneminden yola çıkarak tanımladıkları “sevgi ve değer” kavramlarının kendi çocuklarına yansıması nasıl oluyor?
Çocukluğunda şartlı sevildiyse olduğu gibi kabul edilmeyip onay almadıysa çocuğuna karşılıksız sevgi ve onay vermesi zorlaşıyor. Çocuklar anne-babayı karşılıksız seviyor. Çocuğuna kötü davransa da çocuk yine gelip anne-babaya sarılır. Ama maalesef bizler çocukların bu karşılıksız sevgisini sömürüyoruz. İstediğimiz gibi temiz, uslu, çalışkan, uyumlu olmalarını istiyoruz. Çocuktur unutacak diyerek sevgilerini suiistimal ediyoruz.

ÇOCUĞA SEVGİYİ VE DEĞERİ, DEĞERLİ OLDUĞUNU NASIL HİSSETTİREBİLİRİZ?

Çocuğumuzu öncelikle tanımalıyız. Bunun için bir uzmandan destek alabiliriz. Çocuk gelişimi kitapları okuyabiliriz. “Çocuğumuz içe dönük mü? Dışa dönük mü? Çocuğumuzun sevgi dili ne? Çocuğumu ne mutlu ediyor? Hangi özellikleri var? Ben çocuğumun kendi özünde getirdiği özellikleri nasıl destekleyebilirim?” Sorularının cevabı verilmeli. Örneğin, kimi çocuklar dokunsaldır, kucaklanmayı, öpülmeyi, okşanmayı severler. Kimileri ise fiziksel temastan rahatsız olurlar. Bunu bile fark etmemişsek çocuğumuza ihtiyacı olan sevgi ve değeri nasıl verebiliriz?

Ebeveynlere tavsiyeler…

Kendinizi tanıyın, eşinizi tanıyın, çocuğunuzu tanıyın, ailenizi tanıyın, kitap okuyun, eğitimlere katılın. Kendi aile yapınıza, kişiliğinize ve çocuğunuza en uygun sağlıklı aile ortamını oluşturmak için emek verin.

Okuma listesi önerisi

Yetenekli Çocuğun Dramı – Alice Miller
Geliştiren Anne Baba – Doğan Cüceloğlu
Işığın Yolu – Nilüfer Devecigil
İletişim Donanımları – Doğan Cüceloğlu
Şiddetsiz İletişim – Marshall B. Rosenberg
Boş Ayna – Dr. Karly Mcbrid
     

False