GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuz sürekli ağzından nefes alıyorsa dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuz sürekli ağzından nefes alıyorsa dikkat!

Çocuğunuz sürekli ağzından nefes alıyorsa dikkat!

Sağlıksız solunum, diş yapısını ve damak gelişimini olumsuz etkiliyor.

Bademcik veya geniz eti büyümesi, burun içindeki kemiklerin eğri olması, çeşitli alerjik reaksiyonlar vb. problemler, solunumum olması gerektiği şekilde burundan başlamasına engel oluyor. Bu durum karşısında zorunlu olarak ağızdan nefes alıp verilmesiyle de çeşitli ortodonti sorunları gelişiyor.

Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, bir tür fonksiyon bozukluğu olan ağız solunumunun, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görülen dış etkenlere bağlı ortodonti bozukluklarının başlıca sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor.

Dama gelişimini de olumsuz etkiliyor

Burun tıkanıklığı yaşayan çocuk, hava geçiş yolunu açık tutabilmek için alt çenesiyle birlikte dilini öne ve aşağıya almak durumunda kalıyor. Burun tıkanıklığının uzun sürmesi durumunda ise alt çene öne doğru yerleşik konuma geçiyor. Alt çenesi ileride olan yetişkin hastalarımızın sağlık geçmişine baktığımızda, pek çoğunun çocukluk döneminde uzun süreler burun tıkanıklığı yaşadığını görüyoruz.

Sağlıksız şekilde solunum yapılması damak gelişimini de olumsuz etkiliyor. Normal durumda damak kubbesinde duran ve burayı destekleyen dil, burun tıkanıklığı yaşayanlarda alt çenede, alt dişlerin arkasında durmaktadır. Bu sebeple damak kubbesi derinleşir, üst çene daralır. Dişlerin düzgün şekilde dizilebilmeleri için gereken alanın daralması sonucunda ise diş çarpıklığı kaçınılmaz olur. Bazı harflerin zor telaffuz edilmesi, gülümsendiğinde diş etlerinin aşırı görünmesi, dudakların zor kapanması ve istirahat halindeyken dahi ağzın açık kalması da gene sürekli ağızdan nefes alıp veren bireylerde görülmesi muhtemel sorunlar arasında yer alıyor.

Çözüm görünmez diş tellerinde!

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında sağlıklı şekilde burundan nefes alamayan çocuğunuzu KBB ve ortodonti uzmanının muayenesinden geçirerek ileride oluşabilecek ortodonti sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Şayet söz konusu sorunlar çocukluk döneminden erişkinlik dönemine taşınmış ve diş çarpıklıkları oluşmuş ise çözümü için çeşitli ortodonti tedavileri mevcut. Diş tellerinin ve braketlerin dişlerin karşıdan görünen ön yüzeyleri yerine, dil tarafına bakan arka yüzeylerine uygulandığı ve görünmez diş telleri olarak da adlandırılan Lingual ortodonti tedavisi bunlardan biri. Estetik kaygıları ve beklentileri yüksek olan hastaların öncelikli tercihi olan Lingual ortodonti ile tüm vakalar, labial teknik (klasik ortodonti tedavisi) ile aynı süre zarfında tedavi edilebiliyor.

False