GeriÇocuk Sağlığı Çocuğumla Ne Oynamalıyım?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğumla Ne Oynamalıyım?

Çocuğumla Ne Oynamalıyım?

Evcilik oynamanın bile bir yaşı var.

Çocuğuyla birlikte hangi oyunları oynamanın daha iyi olacağını bilemeyen ailelere, Psikolog Derya Gülterler’den önemli tüyolar var. “Çocuğuyla birlikte oynama arzusunda olan, oyunun ikisi için de önemli olduğunun bilincinde olan anne-babalar büyük bir alkışı hak ediyorlar” diyen Gülterler, daha birçok önemli noktaya değindi.

“Çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurmak, onu anlamak, ona birçok şeyi doğru aktarabilmek için oyun muhteşem bir fırsat. Sorularının yanıtı ise aslında çok basit: Çocuğunuzu iyi izleyin, o size ihtiyacının ne olduğunu ve birlikte ne oynayabileceğinizi gösterecektir.

Çocuklar büyüme ve gelişme süreçlerinde, hayatı onlara bakarak izledikleri ve onlar gibi olmaya özendikleri yetişkinlerin yaşamlarını oynarlar. Eğer siz çocuğunuzla çok fazla vakit geçirmiyorsanız, hep meşgul anne-babayı oynamaya başlar. Sürekli televizyon seyrediyorsa, televizyonda gördüğü kahramanları kendine model alır ki bu aslında son derece tehlikeli olabilir. Dövüş oyunlarının, zarar verici davranışların altında yanlış modeller ve öfke, kıskançlık, hırs gibi duyguları bir türlü uygun şekilde ifade edemiyor olmak yatar.”

Evcilik Oynamanın da Zamanı Var

“Anne babalara önerilecek en önemli şey, çocuklarına oyun oynamak için uygun vakti ayırmalarıdır. Bu vakit günde yalnızca yarım saat olabilir ama önemli olan oyun oynarken bir taraftan gözünüzün televizyonda olmaması, çalan telefonunuzun oyununuzu bölmemesi, gerçekten o vaktin çocuğunuza ait olduğunu ona hissettirmenizdir.

İkinci olarak, çocuğunuzun gelişim döneminin özelliklerini çok iyi bilmelisiniz. Henüz karşılıklı oyun dönemine geçmemiş, hayali oyunu gelişmemiş 2 yaş çocuğuyla evcilik oynamaya çalışmak sizin için de sıkıcı ve hayal kırıklığı yaratıcı olur. Çocuğunuz da anne-babasının yapmaya çalıştığı şeyden hiç zevk almaz. Bir süre sonra oyun oynamak için sizi değil, Ayşe Teyze’yi istemeye başladığını fark edersiniz. Bu bilgiden yola çıkarak da çocuğunuzu bir oyunun içine çekmeye çalışmamalı, onun sizinle oynamaya çalıştığı oyuna dahil olmalısınız. Onu izlemek, en temel rehberiniz olmalı.

Üçüncüsü ise oyuncağın sadece bir araç olduğunu, esas olanın çocuğunuzun size anlatmaya çalıştığı duygu, vermeye çalıştığı mesaj olduğunu unutmamalısınız. Bu sebeple de birçok oyuncak alıp çocuğunuzu mutlu etme çabasından vazgeçmeli, onun yerine onunla geçirdiğiniz vakti artırmaya çalışmalısınız.

Oyun çocuk ve anne-baba arasında muhteşem bir iletişim aracıdır. Bunu en doğru şekilde kullanabilmek için de ondan zevk almak, ona zaman ayırmak ve oyun arkadaşlarınızı iyi tanımak gerekir.” 

False