GeriPratik Bilgiler Çimen Lekesi Nasıl Çıkar Ve Kuru Temizlemede Çıkar Mı? Ayakkabıdan, Pantolondan Ve Kıyafetten Nasıl Temizlenir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çimen Lekesi Nasıl Çıkar Ve Kuru Temizlemede Çıkar Mı? Ayakkabıdan, Pantolondan Ve Kıyafetten Nasıl Temizlenir

Çimen Lekesi Nasıl Çıkar Ve Kuru Temizlemede Çıkar Mı? Ayakkabıdan, Pantolondan Ve Kıyafetten Nasıl Temizlenir

Havaların ısınması ve yeşilliklerin artması ile çimen lekeleri de gün yüzüne çıkmıştır. Sirke, beyaz sabun ve karbonat gibi leke çıkarıcı ürünler çimen lekesi sorununa çözüm olduğu bilinir. Peki çimen lekesi nasıl çıkar ve kuru temizlemede çıkar mı? Ayakkabıdan, Pantolondan ve kıyafetten nasıl temizlenir ayrıntıları ile derledik.

Çimen lekesi temizliğinde sirkeli su, sabun ve kurutmadan yıkama ilk tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.

Çimen Lekesi Nasıl Çıkar ve Kuru Temizlemede Çıkar mı?

Özellikle bahar ve yaz aylarının temsili haline gelen çimen lekesi oldukça inatçı bir kirdir. Bu inatçı lekelerden pratik ve etkili bir şekilde kurtulmanın yöntemleri sıklıkla araştırılıyor. Sanılanın aksine çimen lekesini çıkarmak doğru ürünlerin ve yöntemin seçimi ile son derece kolaydır. Bunun için yapılması gereken ilk yöntem müdahale etme imkanı varsa leke oluşur oluşmaz sabunlu su ile lekelerin çıkarılmasıdır. Ancak çimen lekesi kuruduktan sonra dahi çıkarılma imkanı olan bir kirdir. Bunun için lekeli kumaşın cinsine uygun olan temizleme yolu seçilir. Çimen lekesi bilindiği gibi ekstra zor ve inatçı bir lekedir. Bunun için çimen lekesi ile ilgili en kesin çözüm Kuru Temizlemedir.

Çimen Lekesi Ayakkabıdan Nasıl Temizlenir?

Çimen lekesi kıyafetlerden daha çok, açık renkli ayakkabılarda kendini belli eder. Ancak ayakkabılara bulaşan çimen lekelerinden zahmetsiz bir şekilde kurtulmak için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri seçilmeden önce ilk olarak ayakkabılar temiz bir bez ile silinir. Daha sonra toz ve ya sıvı deterjan, su ile macun kıvamına geldiğinde lekenin üzerine yayılır. Ardından diş fırçası ile macun iyi bir şekilde ovalanır.

Ancak bu yöntemlere dair yapılan tüm işlemler sonucu lekelerin daha sağlam görünmesi için profesyonel bir yardım almak gerekebilir. Bunun yanı sıra ayakkabıdaki çimen lekesi inatçılığı için üzerine birkaç damla sirke damlatmak gerekmektedir. Daha sonra temiz bir bez lekenin üzerine yerleştirilerek bekletilir. Böylelikle bez tüm nemi alacaktır. Birkaç saat içerisinde ise yüzeydeki lekenin beze işlediği görülecektir. Sirke en iyi leke çıkarıcılardan birisi olarak bilinir. Ayrıca doğal ve oldukça güçlü bir anti bakteriyel temizleyici özelliğine sahiptir. Bir kaşık sirke iki kaşık sıcak suya eklenir. Karıştırarak lekeye uygulanır. Bu şekilde çimen lekelerinden kurtulmak mümkündür.

Çimen Lekesi Pantolon ve Kıyafetten Nasıl Temizlenir?

Çimen lekesi, pantolon ve değişik kumaş türlerinde çabucak emilir. Bu nedenle çıkartılması sırasına etkili yöntemlerin tercih edilmesi gereken leke türüdür. Beyaz kıyafetlerde çamaşır suyu genellikle son derece etkili olmaktadır. Çimen lekeli beyaz pantolon ve kıyafetler de bu yöntem uygulanabilir. Ancak renkli giysilerde ise çamaşır suyu kullanımı pek de uygun olmaz.

Genel olarak renkli ve yünlü kumaşlar için çimen lekesini oksijenli su ile çıkararak giderilir. Sıcak sabunlu suyla kumaşı yıkadıktan sonra 12 litre suya 5 çorba kaşığı oksijenli su katılır. Bu yöntem ile lekelerinden kurtulmak mümkün olmaktadır. Son olarak Sentetik kumaşlarda çimen lekesini çıkarmak için kullanımı gerekli olmaktadır. Önce leke ispirto ile silinir ve ılık suda deterjanla giysi yıkanarak durulama sonucunda çimen lekelerine veda edilir.

Çimen lekesinin en sık bulaştığı pantolon türü ise kot pantolondur. Ancak çimen lekesini, kot pantolondan çıkarmak genel olarak zor olmaktadır. Kot kumaş üzerindeki çimen lekesi kurumuş ise kot kumaşı nemlendirilmesi önerilmektedir. Sonraki aşamada oksijenli su yada ispirto ile yıkamak kumaşı tamamen temizlemektir. Bununla birlikte kabartma tozu ile oksijenli su karışımı etkili bir çimen lekesi çıkarıcı olmaktadır.

 

False