Güncelleme Tarihi:
Birçok hastalığın nedenini oluşturan fazla şeker tüketimi vücudun aynası olan derinin de dengesini bozuyor. Vücut derisinin iç organlarda yaşanan birçok hastalığı bize önceden gösterdiğini belirten Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Metin Oğuz, “Son yıllarda çokça artan ve yanlış beslenme sonucu oluşan atıştırma kültürü ve özellikle şekerli gıdalar, içecekler bazı hastalıkların daha sık görülmesine neden olmaya başladı. Bunu artık kesin olarak biliyoruz ki şekerli gıdalar insilün üzerinden cildi bozuyor. Özellikle şekerli gıdaların sık bir şekilde tüketilmesi yani şekerli gıdalar ve şekerli içecekler özellikle glikoz içeriyorsa bütün vücudu bozduğu gibi cildi de bozuyor. Hatta vücutta fazla şeker olduğu ilk ciltten anlaşılıyor” dedi.
Kişinin eline ve yüzüne bakarak ne kadar şeker tükettiğini tespit edebiliyor. Gençlerde şu an çok sık görülen kıllanma şikayeti, sivilcelerde artma, inatçı sivilcelerin oluşması, adet düzensizlikleri, yumurtalık kistlerinin en önemli nedeni sık sık şekerli atıştırmalıklar tüketilmesidir. Şekerli gıdalarda kullanılan glikoz bunu daha da çok tetiklemektedir. Eskiye oranla yetişkin sivilcesi ergenlik döneminde bir tane dahi sivilce çıkarmayan kişilerde görülebiliyor. Kişiler 30 yaşından sonra dahi sivilce sorunu yaşayabiliyorlar.
Kıllanmalar yüzde ve vücutta görülebiliyor. Şeker, glikoz ve insilün üzerinden diğer hormonları bozuyor. Yani bu gıdalar hormon dengesini bozuyor. Hormonların vücuttaki etkisini bozulduğunda genç kızlarda sivilcelenme ve kıllanmaya görülüyor. Hatta bu etkilerin çoğu zaman hepsini aynı anda görüyoruz. Vücudun kıvrım yerlerinde, uç yerlerinde, göz ve ağız etrafında, boyunda, koltuk altında, kasıklarda koyu kadifemsi bir doku oluşuyor. Koyu bir renk gözüküyor. Çok hafif vakalarda dermatologlar tespiti deriden yapıyor. Şekerin sık bir şekilde tüketilmesinin vücuttaki en büyük etkisi budur.
Şu anda ergen sivilceleri daha inatçı, tedaviye de daha az cevap veriyor. Hatta tekrarlama eğilimi gösteriyor. Bunun dışında eskiden gördüğümüzden daha fazla yetişkin sivilcesi görüyoruz. 25-30 yaşındaki kadınların şekere bağlı yumurtalıklar üzerinden hormonları bozulduğu hormon dengesini bozularak sivilce ve kıl gelişmesine neden oluyor. Antidiyabetikler tedaviye başladıkları söylen Oğuz, hastaların öncelikle karbonhidratlardan uzak bir hayat seçmesi gerektiğini vurguladı. Oğuz, “Aşırı insilün yüksekliğini tespit ettiğimizde diyabet doktorları gibi biz de antidiyabetikler öneriyoruz. Belli bir tahlil yapılıyor ancak kişinin dış görünüşünden bunu daha iyi anlıyoruz. Kan değerleri bozulmadan daha kanda herhangi bir insilün yüksekliği olmadan bu belirtiler ilk önce ciltte görünüyor. Bunları tespit ettiğimiz zaman en azından ilaç tedavisi yapabiliyoruz. Üstüne bir de kilo varsa mutlaka bir ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bu ilaçlar kilo vermeye de yardımcı oluyor. Ben daha çok karbonhidrat kısıtlamasını öneriyorum. Karbonhidratları azaltmayı ve bunun yanı sıra şekerli atıştırmalıklardan uzak durmayı hastalarıma tavsiye ediyorum” dedi.
Sivilce tedavisinde cilt bakımının sanıldığı kadar önemli olmadığını vurgulayan Oğuz, sivilcelerin içerden gelen yağdan kaynaklandığını ve tedavinin sağlıklı beslenmeden geçtiğini belirtti. Süt ürünlerine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Oğuz, “Sivilce problemlerinde süt ürünlerinden de şüphelenebiliyoruz. Özellikle sanayi süt üretimi, hormonlu sütleri tüketmek de cilde zarar veriyor. Biz tüm önlemlere rağmen kişide herhangi bir düzelme görmezsek inek sütünü ve süt ürünlerini yasaklıyoruz” dedi.
İHA