GeriSağlık Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor!

Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor!

Hafızanızı geliştirip güçlendirmek için uzmanından öneriler...

Dünya Mental Sporlar Federasyonu (Memoriad) Türkiye Başkanı Melik Duyar, beyinde milyarlarca hücrenin, hücreler arasında da sinaps denen kanalların bulunduğunu, hafızanın güçlü kullanımında ise bu kanalların güçlü bağlar haline geldiğini anlattı.
Vücut kaslarının kullandıkça sağlamlaşması gibi, bu kanallar da kullandıkça güçlenir. Hafıza kullanılmadığında ise bu bağlar kopar ve hatırlayamama başlar. Bu cihazlar nedeniyle hafızayı daha az kullandığımız için de hatırlama performansımız da düşüyor. Bilgiye daha kolay ulaşıyoruz ancak yeni bilgiler üretme kapasitemiz ve yaratıcı düşünme potansiyelimiz aynı oranda düşüyor.

Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor

BEYNİ YA KULLANACAĞIZ YA DA KAYBEDECEĞİZ

Cep telefonları, akıllı cihazlar hafızayı, yaratıcı düşünmeyi ve yeni fikirler üretmeyi zayıflatıyor. Cep telefonları, her cebe girdiğinden beri sayıları günlük yaşantımızdan çıkardık. Sayıları hafızada tutmaya çalışmıyoruz. Beynimizin ilgili bölümlerini kullanmadığımız için beynin hafıza, hatırlamayla ilgili bölümleri bir müddet sonra çalışmamaya başlıyor. Çünkü kullanılmayan bölgelere kan akışı da olmuyor. Beslenmeyince o bölgelerdeki hücreler ölüyor. İngilizce'de 'kullan ya da kaybet' tabirinde olduğu gibi beynin kullanılmayan bölgeleri de bir süre sonra kaybedilir.

Bu nedenle tavsiyem, öncelikle cep telefonu rehberini kullanmak yerine, bu rehbere bakmadan numaraları hatırlayarak çevirmeye çalışmanızdır. Eskiden en azından eşimizin, annemizin, babamızın telefonunu biliyorduk, şimdi onları bile bilmiyor çocuklar. Kişiye kendi telefonunu sorduğunuz zaman 'bir dakika bakayım' diyor."

GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN 10 MÜKEMMEL ÖNERİ İÇİN TIKLAYIN!

 

Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor
 

İSİMLERİ HATIRLAMAYA ÇALIŞMA VE YÜZ TANIMA DA HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

İsimlerin ve yüzlerin, politikacı, doktor, öğretmen, bankacı gibi meslekler başta olmak üzere her meslek için son derece önemlidir. İsimler ve yüzlerin hatırlanamaması günlük yaşamı olumsuz etkiler. Bunun çözümü ise daha tanışma anında isimlerin hafızada tutulmasına gayret edilmesinde saklı.

İsim ya da yüzleri hatırlamak için daha önce tanınan kişiler ya da isimler arasında bağlantılar kurulmalı. Daha iyi hatırlama için kişinin ismi ve yüzünün fotoğrafik bir sembole dönüştürülmesi faydalı olacaktır.

HAFIZAYI KORUMAK HASTALIKLARDAN DA KORUYOR

Hafızayı güçlü kılmanın çeşitli hastalıklara karşı bir korunma yöntemi olduğunu bildiren Duyar, şunları kaydetti:

Bir kere hafızanızı güçlü tutarsanız Alzaihmer ve bunamadan korunursunuz. Beynin sağlıklı ve genç olması, kişinin bedeninin de sağlıklı ve genç olması anlamına gelir. Türkiye'de emeklilik dönemi, özellikle beynin en az kullanıldığı dönemdir. Dikkat ederseniz, emekliler beyinlerini kullanmazlarsa konuşma bölgeleri bile zarar görür. Şimdi bunama ve Alzaihmer gibi hastalıklar çok daha erken yaşlarda görülmeye başlıyor. 30 yaşında Alzaihmer belirtileri olan gençlere rastlanıyor. Bunu beynin kullanılmamasına bağlıyorum. Kullanmıyorsanız beyninizi Alzaihmera yakalanmanız çok daha kolaydır.

 

Cep telefonu hafızayı zayıflatıyor
 

HAFIZAYI GELİŞTİRMEK İÇİN;

Sudoku çözmek hafızaya faydalıdır. Bolca kitap okunmalı. Televizyon ve video izlemek insan beynini körelten diğer faktörlerdir. Televizyon ve video beyni pasif tutar, sadece pasif olarak izleriz.

Yabancı dil öğrenmeye çalışılmalı. Bir yabancı dil biliyorlarsa ikinci yabancı dili öğrenmeli.

Dans etmeyi öğrenmeli. Kısaca; dans, yabancı dil, okuma, hafıza teknikleri sporları, cep telefonu rehberindeki numaraları ve plakaları akılda tutmaya çalışmak gibi basit yöntemler hafızayı güçlü kılar.

AA

False