Geriİsimler Sözlüğü Cehennemin İsimleri - Kur'an'da Geçen Cehennem İsimleri Ve Anlamları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cehennemin İsimleri - Kur'an'da Geçen Cehennem İsimleri Ve Anlamları

Cehennemin İsimleri - Kur'an'da Geçen Cehennem İsimleri Ve Anlamları

Her Müslüman'ın bilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Özellikle İslam'ın ve imanın şartları da bilinmesi gereken en önemli konuların başında gelmektedir. Cehennem isimlerinin bilinmesi de gerekmektedir. Cehennemin isimleri - Kur'an'da geçen cehennem isimleri ve anlamları nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Cehennem, pek çok ayette müşriklerin ve münafıkların öldükten sonra gidecekleri yer olarak bilinmektedir. Cehennemin isimleri de her Müslüman tarafından bilinmelidir. 

 Cehennem İsimleri 

 Müslümanların bilmesi gereken imanın şartlarından bir tanesi de ahirete inanmaktır. Müslümanlar Allah'a, peygamberlere ve Kuran'ı Kerim'e iman ederler. Ayrıca öldükten sonra dirilmeye ve ahirete de iman edilir. Bunun yanı sıra 7 aşamadan oluşmuş olan cennet, cehennem ve Araf da üçe ayrılması ile bilinir. İslam şartları gereği takva sahibi olan kişilerin cennete girecekleri ve sonsuza kadar orada olacakları söylenir. Aynı zamanda ayetlerde geçenler gereği müşrik ve münafıkların da yedi tabakası olan cehenneme gireceği yazılmaktadır. 

 Kur'an'da Geçen Cehennem İsimleri 

 Kuran'ı Kerim'de cehennemin yedi tabakadan oluştuğu söz edilmektedir. Cehennemde bulunan her tabakanın ise bir ismi bulunmaktadır. Bu tabakaların isimleri ise şu şekildedir;

 - Cehennem

 - Hutame

 - Seir

 - Haviye

 - Lezza

 - Sekar

 - Cahim 

 Kimler Nereye Girecek? 

 Kuran'ı Kerim ve hadis kaynaklarında cennet ve cehenneme girecek kişiler ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Özellikle de günahkar ve Allah'a şirk koşanların cehenneme gidecekleri söylenmektedir. Şaki ise cehennem ekli olarak bilinmektedir. Şaki olarak değerlendirilen kişiler sonsuza dek azap yurdu olarak bilinen cehennemin içerisinde kalacaklardır. 

 Cehenneme girecek olan kişilerin bir diğer isimleri de Ashab-ı Meşeme olarak bilinmektedir. Kuran'ı Kerim içerisinde ahiret günü günahkar olan kişilere amel defterinin sol taraftan verileceği de yazar. Ashab-ı Meşeme ise sol tarafından kitap verilenler anlamı taşır. Hadislerde ve ayetlerde yazana göre cehennem 7 ayrı tabakadan oluşmaktadır. Günahkarlar ve günah için de ayrı bir kat bulunmaktadır. 

 Cehennem İsimleri ve Anlamları Nelerdir? 

 Cehennem isimleri ve anlamları yedi ayrı kata verilmektedir. Bu cehennem isimleri ve anlamları ise şu şekildedir; 

 Cehennem: Bu katta ateş diğer katmanlara göre daha hafiftir. Bunun yanı sıra peygamber efendimizin ümmetinde olan ailelerine ve büyüklerine de karşı isyan etmiş olan kişiler bu katta bulunacaklardır. Ayrıca toplumun huzurunu bozan kişiler de cehennem katına girerler.

 Seir: Cehennemin katlarından bir tanesi de seir olarak bilinmektedir. Haz. İsa'nın tanrının olduğunu iddia eden ve Teslis'e inanan Hristiyanların seir'e gireceği söylenmektedir.

 Sekar: Kırımızı ateş olarak da bilinen sekar Cehennemin 5. katına denilmektedir. İslam'dan dönen kişilerin ise Sekar denilen bu katmana gireceği söylenir.

 Hutame: Cehennemin önemli bir katı olan Hutame'ye tevrat'ı tahrif eden Yahudiler ile dillerini de eğip büken insanlar ile hunharca alay edenlerin gireceği bilinmektedir. Hutame genel olarak parçalamak ve ufalamak anlamına gelir. 

 Lezza: Cehenneme girecek olan kişilerin gidecekleri belli katmanlar bulunmaktadır. Bu katmanların işlevleri gereği farklı kişiler bu katmanlara girebilirler. Özellikle insanlara iftira atan, yalan söyleyen ve özellikle de dedikodu yapan kişilerin Lezza katmanına girecekleri söylenir.

 Haviye: Haviye kelime anlamına bakıldığı takdirde uçurum anlamına gelmektedir. Cehennemin haviye katmanına İslam dinine inanmadığı halde inanıyormuş gibi yapan münafık kişiler girecektir. Özellikle Haviye katmanı dine inanmayıp rol yapan kişilerin yeri olarak bilinir.

 Cahim: Cehennemin bu katmanı kafirler için önemli bir alandır. Özellikle kendi halkına zulüm eden ve kötülükler yapan yöneticiler de cahim adı verilen bu kata gireceklerdir. Kafirler ve halkına zulüm edenler de Cahim'e girerler.

 

False