GeriÇocuk Sağlığı Çalışan annenin çocuğu ile iletişimi nasıl olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çalışan annenin çocuğu ile iletişimi nasıl olmalı?

Çalışan annenin çocuğu ile iletişimi nasıl olmalı?

Çalışan ebeveynlerin söyledikleri kaçınılmaz tek sözcük: Suçluluk

İtiraf edilse de, gizli bir yerlerde kalmış olsa da bu duygu çalışan ebeveyn için, özellikle de birincil bakımveren kişi olan anne için oldukça tanıdık olmalı. Biraz da rahatsız edici aslında, çünkü beraberinde “Çocuğuma yetemiyor muyum?” sorusunu da barındırır bu his. 

ANNENİN ÇALIŞMASI ÇOCUĞU OLUMSUZ ETKİLEMİYOR

Özellikle çalışan annelerin çocuklarıyla ilişkilerini temel alan birtakım araştırma bulguları genellikle, annenin çalışmasının çocuğu olumsuz şekilde etkilemediği yönündedir. Araştırmalar her gün işe giden annelerin çocuklarının gelişiminin yavaş olmadığını ve zarar görmediklerini, annenin çalışıyor olmasıyla ilintili herhangi bir gelişimsel sorun bulunmadığını gösterir. Annenin, çocuğun bakımı için önemli bir kaynak olduğu ancak annenin çocuğu ile güçlü bir ilişki oluşturması için 24 saate ihtiyaç olmadığı saptanmıştır.

Çalışan annenin çocuğu ile iletişimi nasıl olmalı

İŞTE ÇALIŞAN ANNE-ÇOCUK İLİŞKİSİNİN SONUÇLARI

  1. Annenin dışarda çalışması çocuğun gelişimini geciktirmiyor.
  2. Çalışan anneler ev işleri ve boş zaman faaliyetlerine daha az zaman harcıyorlar.
  3. Annenin evde kalması ya da dışarda çalışıyor olması çocuğun sosyal davranış, bilişsel yetileri ve dil gelişiminde farklılık yaratmıyor.
  4. Çalışan anneler izin günlerinde çocukları ile daha fazla zaman geçiriyor.
  5. Önemli olan annenin çocuğu ile geçirdiği sürenin kısa ya da uzun oluşu değil, çocuğu ile geçirdiği sürenin niteliğidir.
  6. Ancak, annenin işinden tatmin olmaması, çocuğunun bakımı ve emniyeti konusunda endişe duyması ve çalışma şartlarının çok ağır olması gibi faktörler çalışan anne ve çocuğu arasındaki etkileşimi olumsuz etkileyebilmektedir.
  7. İşinde mutlu olan ve çocuğunun bakımı konusunda endişe duymayan anneler iyi bir ebeveyn rolüne sahiptirler ve çocuklarıyla olan iletişimleri güçlüdür.

20 KLASİK ANNE YALANI İÇİN TIKLAYIN!

 
Çalışan annenin çocuğu ile iletişimi nasıl olmalı
 

ÇALIŞAN ANNELER İÇİN ÖNERİLER

  1. Değerlerinizi keşfedin ve nasıl bir anne olacağınıza karar verin. Nasıl bir anne olacağınıza karar vermek, çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu olduğundan nasıl emin olacağınızı sağlar.
  2. Kararlarınıza güvenin ve onları uygulayın. Bazen verdiğiniz karar doğru , bazen yanlış olacak ve bazen de ne doğru ne de yanlış olacaktır. Hata yapmak için kendinize izin verin, hatalarınız sayesinde öğreneceksiniz. Hata yaptığınızı düşündüğünüzde samimi bir özür ve açıklama sunun. Sadece bir duruş alın ve sonuçları ile karşılaşmak için güçlü olup olmadığınızı bilin.
  3. Ebeveyn rolünüzü unutmayın. Her ailenin kendine özgü kuralları ve sınırları vardır. Ailenizde koyduğunuz kurallar ve sınırlar esneyebilir ancak suçluluk duygusuyla kuralları ve sınırları kaldırmayın.
  4. Kendinize iyi bakın. Yeterli uyku, beslenme, egzersiz yapma ve sizi mutlu eden şeyleri yapmak önemli. Bilin ki sizin mutluluğunuz ailenizin mutluluğudur.
  5. Çalışan anne olmak az zaman ayırmak, az sevgi vermek demek değildir. Önemli olan beraber geçirdiğiniz zamanı nasıl değerlendirdiğinizdir. Çocuğunuzla beraberken onun sevdiği faliyetleri yapın. Örneğin; resim yapmak, sinemaya gitmek vb.
  6. Zamanınızın sınırlı olduğu durumlarda, örneğin ev işi yapmanız gereken durumlarda işinizi yaparken çocuğunuz ile sohbet edin ya da çocuğunuzun yaşına ve yeteneğine göre ondan yardım isteyin. Bu iletişim arttırmanın ve güçlendirmenin bir yoludur.
  7. Çocuğunuza az da olsa düzenli zaman ayırın.

Uzman Klinik Psikolog E. Hazal Kayan

[fotogaleri=1107] 

False