GeriSağlık Buzdolabında hangi rafta ne olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı?

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı?

Yiyeceklerin buzdolabına doğru yerleştirilmemesi erken bozulmalarını hızlandırır.

Buzdolaplarında raflar arasında sıcaklık farkı vardır. Üst raflar buzluğa daha yakın olduğundan aşağıdaki raflara göre her zaman daha soğuktur. Bu nedenle çabuk bozulabilecek veya kolay bakteri üretebilecek gıdaların üst raflara yerleştirilmesi gerekir. 

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında muhafaza edin, dolap kapağında saklamayın çünkü buraya konulan besinler kapak her açıldığında hava ile temas eder ve daha çabuk bozulur.
  • Peynirleri alt raflara koymalı, asla derin dondurucuda muhafaza etmemelisiniz. Ayrıca oda sıcaklığında ya da tezgahta uzun süre beklemiş peynirleri buzdolabında ambalaj içinde bulunan peynirlerin içine koymamalısınız.
  • Dondurma, derin dondurucuda 2 ile 4 ay arası taze kalabilir. Ancak eriyen dondurmayı tekrar buzluğa koymamalısınız.
  • Satın aldığınız yoğurdu açtıktan sonra 7 gün içinde tüketmelisiniz.
  • Tereyağı, koku çekme özelliği çok yüksek olan bir gıdadır. Bu nedenle tereyağını hava almayacak şekilde streç filmle sıkıca sarıp buzdolabında 1 ay boyunca saklayabilirsiniz.

ET VE ET ÜRÜNLERİ

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • Etleri buzdolabının üst rafında, 2-4 derece sıcaklıkta muhafaza edebilirsiniz.
  • Buzdolabına koyacağınız çiğ etleri tabağa koyduktan sonra üzerlerine bir poşet geçirin, böylece et sularının diğer yiyeceklere bulaşmasını engellemiş olacaksınız.
  • Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 4 gün dayanır. Sosis, salam gibi gıdalar ise paketi açıldıktan sonra 5 gün içinde tüketilmelidir.
  • Hemen tüketmeyeceğiniz kırmızı etleri alüminyum folyoya sararak derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın. Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay arası muhafaza edilebilir.
  • Çiğ tavuğu satın aldıktan hemen sonra tüketmeyeceksiniz derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklayabilirsiniz. 

SEBZE VE MEYVELER

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • Sebze ve meyveleri buzdolabının alt raflarında yıkamadan muhafaza etmelisiniz. Meyve ve sebzeleri önceden yıkayarak saklamak, nemlenerek çürümelerine sebep olur.
  • Birçok sebze buzdolabında saklamaya elverişlidir ancak patates, soğan gibi kök sebzeleri oda sıcaklığında ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek daha uygundur.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri taze taze tüketmek sağlık açısından daha yararlıdır. Ancak hemen yemeyecekseniz buzdolabında 1 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.
  • Patates, mısır gibi nişastalı sebzeler buzdolabında saklanmamalıdır çünkü soğuk bu sebzeleri tatsızlaştırabilir. Nişastalı sebzeleri dolaba koyduysanız da kullanmadan birkaç saat önce oda sıcaklığında bekletmenizde fayda vardır.

VESTEL BUZDOLAPLARINDA BULUNAN MULTIFLOW SOĞUTMA SİSTEMİ, MEYVE VE SEBZELERİNİZİN DAHA UZUN SÜRE TAZE KALMASINI SAĞLAR. 

YUMURTA

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • Satın aldığınız yumurtaları orijinal paketlerinin içinde buzdolabının alt ya da orta rafında saklayabilirsiniz.
  • Çiğ yumurta, buzdolabında 3 haftaya kadar dayanır. Pişmiş yumurta ise soyulmadan 1 hafta kadar buzdolabında saklanabilir.

BALIKLAR VE DİĞER DENİZ ÜRÜNLERİ

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • Balıkların saklanması avlanma şekline ve türüne göre farklılık gösterir. Küçük balıklar genellikle 2 gün, büyük balıklar ise 0 ile +4 derece arasında tazeliklerini korurlar.
  • Eğer satın aldığınız balığı daha sonra tüketecekseniz dondurmadan önce porsiyonlara bölmeli ve alüminyum folyo ile kaplamalısınız. Balıklar dondurulmadan önce hafif tuzlanırsa diriliğini korur.
  • Taze deniz ürünlerini hava geçirmeyen ve sıkıca kapatılmış bir kap içinde en fazla iki gün saklayabilirsiniz.
  • Satın aldığınız dondurulmuş deniz ürünlerini eve gelir gelmez orijinal ambalajlarında derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman ise mikrodalga fırında veya soğuk su altında çözdürebilirsiniz. 

False