GeriSağlık Burun ucu estetiğinin önemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Burun ucu estetiğinin önemi

Burun ucu estetiğinin önemi

Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur.

Teknik açıdan son derece deneyim gerektiren burun ucu estetiğinde milimetrik değişimler estetik ve fonksiyonel açıdan başarının anahtarıdır. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel, burun ucu estetiğinin önemini anlattı.

Burun ucunun ideal boyut, şekil ve orantıları yakalayacak şekilde üç boyutlu olarak değiştirilmesi burun estetiği ameliyatlarının önemli bir bölümünü oluşturur. Burun ucu estetiğinde, burun ucunun estetik normlara uygun hale getirilmesi için her burun estetiği ameliyatında göz önüne alınması gereken pek çok faktör vardır.

Profil görüntülerde, burun ucu yüksekliği normalden uzun veya kısa olabilir ve düzeltilmelidir. Burun ucu yüksekliğinin burun uzunluğuna oranı 0.67 civarındadır.

Uzun bir burun ucunu kısaltmak için kıkırdak yapılarda düzenlemeler yapılırken yüksekliğin düşmesine bağlı burun kanatlarında ve burun deliklerinde oluşan anormallikler de eş zamanlı olarak giderilmelidir. 

Burun ucu burun sırtı ile aynı hizada (erkeklerde) veya bir iki mm önde (kadınlarda) olmalıdır. Burun ucu-üst dudak arasındaki açı erkeklerde 90 derece, kadınlarda biraz daha fazla fazladır.

Karşıdan bakıldığında burun ucu, burun sırtının her iki yanında kaşlardan aşağıya doğru inen hayali estetik hatların arasında kalmalıdır. Normalden geniş ve yayvan burun ucunu daraltmak, bu işlemi yaparken burun kanatlarının yapısını ve solunum fonksiyonlarını bozmamak önemlidir.

Burun kanatları normalden geniş ve kalın olabildiği gibi normalden ince ve zayıf olabilmekte, burundan solunum esnasında oluşan negatif basınca direnç gösteremediği için burun deliklerini kapatabilmektedir. Burun kanatlarını estetik ve fonksiyonel açıdan şekillendirmek de başarılı sonuç için yaşamsaldır. Burun deliklerindeki asimetriler düzeltilebilmekte, normalden küçük veya büyük burun delikleri uygun cerrahi tekniklerle normal sınırlara getirilmektedir.

Burun ucunu örten deri normalden ince olabildiği gibi çoğu zaman normalden daha yağlı ve kalındır. Ameliyat sonrası bu bölgede oluşan ödemin geçmesi ve burun ucunun gerçek görünümünü alması 6 veya 12 ayı bulabilmektedir.

Güzel ve işlevsel bir burun elde etmek için bazen burun kemiklerine dokunmadan sadece burun ucunun düzeltilmesi yeterli olabilmekte, ameliyat sonrası daha kolay seyretmektedir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Burun ucu estetiğinin önemi

False