Güncelleme Tarihi:
Stresin bir numaralı düşmanı çikolata. Bir parça yemek bile yeterli oluyor. Mutluluk hormonu ‘seratonin’ anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği ‘feniletilamin’ insanın kendini mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze meyvelerde bulunan ‘flavonoid’ adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolesterolün (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını da engelliyor. Ayrıca kahvaltı ile öğle yemeği arasında içilen bir fincan kahvenin de mutluluk skorlarını yükselttiği görülüyor.
National Health Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde dört bardak ya da daha çok kahve içenler, hiç içmeyenlere oranla yüzde 10 oranında daha az depresyona giriyor. Bunun sadece kahvenin içerisinde bulunan kafeinle ilişkili olmadığı da belirtiliyor. Araştırmayı yürütenlerden Dr. Honglei Chen, kahvenin mutluluk vermesinin nedenini, içindeki güvenilir antioksidanlara bağlıyor.
C vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasında yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürmeye ve damarların yapısını korumaya yardımcı olur.
Tam bir endorfin deposudur. Kendinizi, güçsüz ve sinirli hissettiğinizde hemen bir muz yiyin. Muzun içerisinde bulunan besin maddeleri ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen serotoninin üretimini artırıyor ve kişiye sakinlik hissi veriyor. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi önerilen bir besindir.
100 gr dondurmada ortalama; 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg sodyum, 160 mg potasyum, 25 gr karbonhidrat vardır. Yapılan araştırmalarla, dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ettiğini kanıtlamıştır. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,C,D,E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.