GeriEtkinlikler Bu Sergide “Yok Yer” Burcu Perçin, “Operation Room”da...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu Sergide “Yok Yer” Burcu Perçin, “Operation Room”da...

Bu Sergide “Yok Yer” Burcu Perçin, “Operation Room”da...

Burcu Perçin’in “Yok Yer” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi “Operation Room”, 6 Ekim-14 Kasım 2010 tarihleri arasında, son dönemde pentür ve peyzaj birlikteliğiyle şekillenen mekân resimleriyle dikkatleri çeken Burcu Perçin’in “Yok Yer” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının, resimlerinde irdelediği mekânda sıkışan zamanı, izleyende sarsıcı etkiler bırakacak derecede sıra dışı bir biçimlemeyle anlatan “Yok Yer” adlı sergisi, Pazar günleri hariç 10:00-19:00 saatleri arasında gezilebilecek.

Burcu Perçin’in çalışmalarında, çelişik durumlara odaklı görme hadisesi, geçmişe atıflı çatışmalı tinsel bir boyut içeriyor. İmgesel atıkların doğrudan mecazi anlamlar taşıdığı bu algılama, öznel iç mekân kurgusunu yeniden biçimlendiriyor.

Cam ve metal unsurlar, kir ve pas gibi negatif uyaranlarla birleşerek bu ortamı resim yüzeyinde yeniden kuruyor. Bu şekilde Burcu Perçin kara anlatının sınırlarında gezinen gölgeli bir anlamı kurguya dahil ediyor. Böylece, yakın geçmişe yönelik arkeolojik izlerin takibi, tipik endüstrileşme sonrası kehanetlerle gelecek endişelerine ve benzeri travmatik gerçeklere taşıyor.

Bu Sergide “Yok Yer” Burcu Perçin, “Operation Room”da...

Perçin, tespitlerini görsel dilin olanaklarıyla ifade ederken, titreşimli çizgiler ve “lekesel” yoğunluklarla ve/veya katmanlı boya-doku izleriyle resme yaydığı ışıkla söz konusu mekânda gördüğü resmin peşinde geziniyor. Dolayısıyla kendi iç dünyası ve tinsel bakışı ile buluşan resim öngörüsü, aynı zamanda yeni bir kurgusal tasarımın ve yeni bir dünyanın ifadesi anlamına geliyor.

Burcu Perçin “Yok Yer” adlı sergisinin resimlerinde irdelediği mekânda sıkışan zamanı, izleyende sarsıcı etkiler bırakacak derecede grotesk bir biçimlemeyle anlatmaya çalışıyor. Özellikle bu resimlerinde, Perçin’in mekânsal aidiyeti bile ortadan kaldıran biçimsel müdahalelerle öncelikli olarak resmi kurma, resimsel olan durumu oluşturma kararlılığıyla hareket ettiği görülebiliyor.

Böylece, biçimleme eyleminde mekân ve nesne betimlemede daha akışkan, sürekli, atak ve deneysel risklere giren bir boyama yaklaşımının ressamca bir haz ve tutkuyla yaşandığı da görülebiliyor. Yüzeyin bu anlamda hep canlı tuttuğu pentür olgusu ise, daha kapsamlı ve güncel bir ilgi/sorun alanı olarak önem ve öncelik kazanıyor.

Burçu Perçin “Yok Yer” adlı sergisi ile ilgili şunları söylüyor: “Sergide yer alan resimlerim, bir zamanlar yüzlerce insanın büyük bir umutla ve heyecanla çalıştığı devasa bir endüstriyel tesisin, günümüzün değişen küresel şartlarına uyum sağlayamaması sonucunda terk edilmesi ve işlevini yitirmesini, boşluk ve yokluk duygusunu anlatıyor.

Yalnız, tenha, bir başına, harap, kederli, kayıp, eski, boş, terk edilmiş yerler... Nesnelerin ve mekânların yalnızlığını konu ediyorum. Doğal dünya ile insan elinden çıkma dünya, kültür ile teknoloji arasında bir bağ kuruyorum.”

Burcu Perçin’nin “Yok Yer” isimli sergisi, 6 Ekim-14 Kasım 2010 tarihleri arasında Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi “Operation Room”da sanatseverler tarafından gezilebilecek.

Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi ”Operation Room” Tel: 0 (212) 444 3 777

False