GeriOyun Ve Aktiviteler Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor

Aynı zamanda el-göz motor koordinasyon becerileri de sağlıyor.

Dünyada var olan en ileri eğitim metotlarından, eğitimin her kademesinde yararlanan öğrencilere, ana sınıfı çağından itibaren kademeli olarak görsel algılama ve görsel-motor koordinasyon eğitimi verilir.


ÇOCUĞUN GÖRSEL ALGISINI GELİŞTİREN ZEKÂ OYUNU

Uzman Psikolog Aslı Kanizi, bir çocuğun gördüğünü tanıma ve anlama yeteneğini geliştiren 'tangram' hakkında bilgi verdi:

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor

  • Tangram, derslerde de kullanılan ve evde de tercih edebilecek uygulamalardan biri.
  • Geometrik parçaları bir araya getirerek farklı şekiller oluşturmaya yarayan bu zeka oyunu, çocuğun görsel algısını geliştirirken aynı zamanda el-göz motor koordinasyon becerileri de sağlar.
  • Tangram etkinliklerinde, öğrenci basitten kompleks şekillere doğru geçiş yapar. Basitten başlamak önemlidir çünkü öz güveni geliştirebilmek, çocuk eğitiminde büyük önem taşır.
  • Başarmanın tadına varan öğrenci, daha da motive olur ve öz güveni yükselir. Bu zeka oyunuyla, görsel ve mekânsal algı gelişimi; uzamsal rotasyon becerilerinin gelişimi; matematiksel ve geometrik düşünce gelişimi sağlanır.
  • Öğrenciler oyun sayesinde geometri, görsel sanatlar ve teknoloji tasarımı gibi derslere karşı daha olumlu duygular içerisine girerler. Tangram çocuğun sorgulama, anlamlandırma ve sorunlara çözüm bulma becerileri üzerinde de olumlu etkiler sağlar.

KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN EVDE OYNANABİLECEK OYUNLAR

Aslı Kanizi, okulda yapılanlara benzer uygulamaları evde de gerçekleştirmenin mümkün olduğunu söyleyerek, aileler için evde kullanılan eşyalar da uygulanabilecek basit zeka oyunları önerdi: 

1. Nesneleri sınıflandırma oyunları: Çocuğunuzdan farklı renk ve şekillere sahip olan materyalleri, büyüklüklerine ve şekillerine göre kümeler haline getirmesini isteyin.

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor


2. Nesneleri ayırt etme oyunları: Çocuğunuza resimler gösterip resimler arasındaki farkları bulmasını isteyebilirsiniz. İkinci bir uygulama olarak, çocuğunuzdan farklı renk ve desenlere sahip geometrik şekilleri tasvir etmesini isteyebilirsiniz.

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor


3. Hafıza oyunları: Bu faaliyetlerde yan yana konulan farklı renk, desen veya şekillere sahip olan nesnelerin yerleri değiştirilerek daha önce nerede olduğu çocuğa sorulabilir. İkinci bir uygulama olarak yan yana duran nesnelerden bir tanesini seçip çocuğunuza gösterin ve saklayın. Daha sonra sakladığınız şeklin neye benzediğini ve karakteristik özelliklerini çocuğunuza sorun. Oynamaya devam ettikçe çocuğunuz nesnelere dair daha fazla özelliği hafızasında tutabilecektir.

Bu oyun, çocukların görsel hafızasını geliştiriyor

False