GeriKişisel Bakım Botoks uygulamasının kalıcılık süresi ne kadar?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Botoks uygulamasının kalıcılık süresi ne kadar?

Botoks uygulamasının kalıcılık süresi ne kadar?

Son yıllarda oldukça sık kullanılan bu yöntemle ilgili detaylar...

Botoks öncesinde nelere dikkat edilmeli? Kimlere uygulanabilir? Dermatoloji Uzm. Dr. Eylem Acar, botoks ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Botoks, “clostidiyum botulinum” adında bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin üretimini engelleyerek sinir ile sinirin iletildiği organlar arasında iletimin azalması veya tamamen yok olmasını sağlayabildiğinden istenmeyen kas hareketlerinde azalma yapar. Yaklaşık 1970 yılından beri dünyanın hemen hemen her ülkesinde kullanılan bu ilaç hem estetik hem de tıbbi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu ilaç zerk edildiği kasların hareketlerini ancak geçici bir şekilde etkiler ve çok az dozlarda sulandırılmış şekli ile botulism (zehirlenme) görülme riski tamamen sıfırdır.

Kasların faaliyeti, üzerini örten derinin kırışıklıklarının belirgin hale gelmesi ve yüzdeki bariz çizgilerin oluşmasına yol açar. Göz çevresi, kaş arasındaki ve alın bölgesindeki çizgiler bunun en iyi örnekleridir.

BOTOKS HANGİ BÖLGELERDE ETKİLİDİR?

Göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıklar kişiye daha yaşlı ve yorgun bir ifade verirken, kaş arasındaki kaş çatma çizgileri ise kızgın bir ifadenin oluşmasını neden olur. Bu bölgelerdeki derin kırışıklıkların tedavisi ise artık cerrahi yöntemlerden çok herhangi bir operasyona gerek kalmaksızın gerçekleştirilmektedir. Uygulamadan sonra göz çevresi, alın ve kaş arasındaki çizgiler geçer ve kaşları hafifçe kaldırıldığından göz kapak düşme ve esnemelerini bir dereceye kadar toparlar.

Hem kadın hem de erkeklerde kolaylıkla uygulanabilen bu yöntem; göz çevresi, alın ve kaş ortasındaki kırışıkların bir seans (30 dakika) gibi kısa bir sürede yok olmasını sağlayacaktır. Bölgeye çok ince üçlü insülin enjektörü ile enjekte edilen botoks ilacı kasların hareketlerini azaltarak, üzerindeki derinin katlanmasını ve dolayısıyla katlanmaya bağlı çizgilerin de azalmasını yol açar. Sonuçta yüzde parlaklık ve çok doğal bir pozitif etki oluşur.

BOTOKS TEDAVİSİNİN ETKİ SÜRESİ

Tedavi etki süresi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 4-8 (ortalama 6) ay sürer ama seanslara düzenli bir şekilde devam edilirse aradaki dönemler 1-1,5 seneye kadar uzayabilir. Kişi uygulamalara devam etmediği takdirde bile eskisinden daha az sayıda ve daha az derinlikte kırışığı olacaktır çünkü aradaki dönemde yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde zararlı bir etkisi görülmemesi ile birlikte uygulamalar da tavsiye edilmiyor.

BOTOKS UYGULAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Botoks uygulamaları uzman hekim ve bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı, acı hissi, kullanılan iğneler son derece ince olduğundan (insülin iğnesi) olabilecek minimum derecededir.

Botoks uygulanmasından birkaç saat önce kan dolaşım artırıcı herhangi bir ilaç alınıyorsa olası kanama ve morarmalar sıfıra indirmek amacı ile uygulama sonrasına ertelemek gerekir, tedaviden hemen sonra ilaçlarını almakta herhangi bir mahsur yoktur. Tedaviden sonra 3-4 saate kadar o bölgede masaj yapmamak, aşırı derece yere eğilme hareketlerinde bulunmamak gerekir.

DOĞRU UYGULANDIĞINDA SONUÇLAR YÜZ GÜLDÜRÜCÜ

Botoks 20 yaş üstünde kırışıklığı olan herkese estetik amaçlı olarak uygulanabilir. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde kırışıklıkların tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntem olmakla birlikte, doğru uygulandığında ise sonuçlar gerçekten yüz güldürücüdür.
Son derece pratik bir yöntem, uygulamalar kısa sürer ve ağrı, acı yapmaz (istenildiğinde uygulanacak bölgeye uyuşturucu krem sürülür) özel herhangi bir bakım gerekmez, normal hayatını hiçbir şekilde etkilemez. Lokal veya genel anesteziye gerek yoktur. Doğru ve bilinçli bir şekilde uygulandığında herhangi bir yan etkisi yoktur.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Acar

False