GeriSağlık Bitkisel çaylarla adet şikayetlerine son!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bitkisel çaylarla adet şikayetlerine son!

Bitkisel çaylarla adet şikayetlerine son!

Bu çayların mucizevi etkilerine inanamayacaksınız.

Dismenore, adet dönemlerinde kadınların yüzde ellisinde gözlenebilen yaygın bir sorundur. Başlıca iki grup altında değerlendirilebilir. Primer Dismenore, herhangi bir ilgili nedene bağlı olmadan; Sekonder Dismenore ise pelvik bir bozukluğa (çikolata kisti gibi) bağlı olarak ortaya çıkar. Adet ağrısı genellikle kasıkta olur ve ağrının ortaya çıktığı dönem itibariyle adet öncesi, adet sırasında ve adet sonrasında kasık ağrısı olarak ifade edilir. Bitkisel çaylarla bu ağrıları hafifletmenin mümkün olduğunu dile getiren Farmakolog ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, tedavi yaklaşımlarını sıraladı.

1. Spazm çözücü: Civanperçemi, mayıs papatyası ve gül tomurcuğu rahimdeki spazmı çözücü ve hafif yatıştırıcı özelliktedir.

2. Ödem ve ağrı giderici: Zerdeçal ve söğüt kabuğu gibi prostaglandin baskılayıcılar ödemi uzaklaştırmak ve ağrıyı hafifletmek amacıyla yararlı olabilmektedir.

3. Yatıştırıcı etki: Adet döneminde ortaya çıkan gerginliği azaltmaya yardımcı olmak üzere gül çiçeği tomurcuğu ve mayıs papatyası yararlı olmaktadır.

4. Bitkisel östrojen: Kırmızı yonca bitkisel östrojen etkisine sahiptir.

5. Karaciğer işlevlerinin desteklenmesi: Karahindiba ile karaciğer işlevleri desteklenerek östrojenin karaciğerde hızla parçalanması sağlanmaktadır.

6. Kanama kontrolü: Kanamanın azaltılmasını sağlamak amacıyla çoban çantası yararlı olur. 

False