GeriSağlık Bir arada sinerji yaratan besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bir arada sinerji yaratan besinler

Bir arada sinerji yaratan besinler
Abone Olgoogle-news

Aldığınız besinlerin faydalarını artırmak için bu besinleri birlikte tüketin!

Hangi besinleri bir arada tüketerek o besinlerinin faydalarını artırabileceğinizi biliyor musunuz?

Biliyoruz ki hiçbir besin tek başına yeterli değildir. Bazı besinleri birlikte tükettiğimizde o besinlerin faydalarını artırabilir veya besin değeri olarak eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Bu besinler bir arada tüketildiğinde o besinlerin içeriğinden daha iyi yararlanıyoruz. Buna besinlerin sinerjisi de diyebiliriz.


Yumurta- portakal suyu

Bir arada sinerji yaratan besinler

Kahvaltıda en iyi protein kaynaklarımızdan biri olan yumurtamızı yedik. Yumurtanın sarısı demir için çok iyi bir kaynak. Yumurtanın demirinden daha iyi faydalanmak için yanına küçük bir bardak portakal suyu sıkabiliriz. Portakal suyu içerisindeki C vitamini sayesinde vücudumuz demiri daha iyi kullanır. Ama sıktığınız portakal suyunu bekletmeden hemen içmelisiniz.


Kırmızı et-salata

Bir arada sinerji yaratan besinler

Kırmızı ette de demir var. Demir içeren besinler ile birlikte C vitamini içeren besinleri yani limon, yeşillik, kırmızı biber gibi iseniz demir daha fazla emilecek ve yediğiniz miktarı arttırmaya gerek olmadan daha fazla demir almış olacaksınız. Üstelik etinizi salatayla beraber yediğinizde salatadan gelen lifler, etten aldığınız yağı da vücudunuzdan daha rahat uzaklaştırmanıza yardımcı olur.


Kurubaklagilller-tahıl

Bir arada sinerji yaratan besinler

Kurubaklagilller; mercimek, kuru fasulye, nohut, bakla bunlar bitkisel protein kaynaklarımız. Kurubaklagillerin protein içeriğini desteklemek için yanında bir miktar tahıl tüketmemiz o öğünü protein açısından zengin ve vücuda yararlılığı yüksek tutacaktır. Mesela mercimekli bulgur pilavı.

Haftada en az 3-4 gün mutlaka kurubaklagil tüketilmesi öneriliyor. O zaman kurubaklagil pişen günler yanına bulgur ya da tam tahıllı ekmek koyabiliriz. Menümüz şu şekilde de olabilir: Kurubaklagil ya da ızgara, yanında tam tahıllı ekmek ve ayran ile bol limonlu yemyeşil bir salata!

Burada önemli bir detayı eklemek gerekir. Çay ve kahveyi hemen yemeğin üzerine içmeyin, sindirim için yarım saat kadar vücudunuza zaman verin.


Kahve ve kahve kreması

Bir arada sinerji yaratan besinler

Kahve ara öğünlerinizin yanında tercih edilebilir çünkü kan şekerinizi dengeleyerek tok kalmanıza yardımcı oluyor. Gerçek bir kahveseverseniz o zaman kahvenizi sütlü değil kahve kremasıyla tercih edebilirsiniz çünkü kahve kreması kahvenin tadını, kokusunu ve sıcaklığını değiştirmiyor. Kahve kremasından 2 tatlı kaşığı koyarsanız ve kahvenize şeker eklemezseniz fazla kalori de almamış oluyorsunuz.


Meyve-yağsız süt

Bir arada sinerji yaratan besinler

Meyvedeki şekerin sindirimi ve kana karışması kolaydır, kolay olması da hızlı olacağı anlamına gelir. Özellikle meyve yedikten hemen sonra acıkanlar ve diyabet hastaları meyvelerin yanında az miktarda tercihen yağsız bir süt ürünü tüketebilirler. Küçük, kabuklu bir elma ve süt ya da ince bir dilim karpuz ve peynir güzel bir kombinasyon olacaktır.

Tatlı tüketiminde sütlü ya da meyveli tercih olanlarını tercih edelim. edelim diyoruz. Hem sütlü hem de meyveli tatlılarla beraber mutlaka tarçın kullanın. Tarçının da kan şekerini dengeleyen etkisiyle şeker isteğini bastıran etkisi dolayısı ile daha az şeker kullanılmış tatlılarla daha sağlıklı bir seçenek sunuyor bizlere. Tatlıda aşırıya kaçmadan keyfinizi tamamlamış oluyorsunuz. 

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle