GeriÇocuk Sağlığı Bilgisayarın Çocuklar Üzerindeki Etkileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bilgisayarın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Bilgisayarın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Çocukları bilgisayarla baş başa bırakırken dikkat!

Eskiden sadece iş yerlerinde kullandığımız bilgisayarlar artık hayatımızın tam ortasında. Bilgisayar kullanımı çocuklar arasında da oldukça yaygınlaştı. Bu da bir dizi sorunu beraberinde getirdi.

Bilgisayar kullanımının yararları olduğu kadar zararları da var tabii. Doğru kullanıldığında çocukların bilgi öğrenme, problem çözme gibi alanlarda yaratıcılıklarını geliştiriyor. Diğer durumda ise en büyük risk, bilgisayar kullanımının çocukların tüm sorumluluklarının önüne geçmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatr Uzman Dr. Ahmet Çevikaslan, “Gereğinden fazla ve bilinçsiz bilgisayar kullanıldığında çocuğa fayda sağlamak yerine zarar getirebilir” diyor ve ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor:

Çocukları Bilgisayarla Baş Başa Bırakırken

* Bilgisayar kullanımı; eğitim, eğlence ve iletişim için destek olabilir ama bunların yerine geçmemelidir.

* Bilgisayar kullanımına anne - baba zaman zaman eşlik edebilmeli, çocuğa gerektiğinde rehberlik yapmalı ve kontrol edici olabilmelidir.

* Anne - baba bilgisayar kullanma şekilleriyle çocuklarına örnek olmalıdır.

* Bilgisayarda kullanılan programlar çocuğun gelişim düzeyine uygun olmalı, kullanabileceği basitlikte ve yaratıcı olmalı, istismar edici unsurlar içermemelidir.

* Bilgisayarın ortak kullanım alanlarında bulunması, aileden birisinin ya da bir arkadaşının zaman zaman eşlik etmesi de koruyucu bir unsur olabilir.

* Gerekli görülürse, çocuğun uygunsuz sitelerle karşılaşmasını önlemek için filtre programlar kullanılabilir.

* Çocuğa erken yaşta zaman yönetimi, sorumluluklar ve eğlenceli aktiviteler arasındaki dengeyi başarması öğretilmelidir.

* Evlerdeki bilgisayar savaşlarının en sık nedeni anne - babanın kararsız ve tutarsız disiplin zaaflarıdır. Anne - baba dengeli bir disiplin vermeyi öğrenmelidir.

False