GeriSağlık Beslenme günlüğü ile ideal kilonuzu koruyun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beslenme günlüğü ile ideal kilonuzu koruyun

Beslenme günlüğü ile ideal kilonuzu koruyun

Yediklerinizi günlüğe not ederek aşırıya kaçıp kaçmadığınızı anlayabilirsiniz.

İdeal kilonuzu korumak, kilo vermek ya da kilo almak için bir beslenme günlüğü tutmak oldukça yararlı olacaktır. Bu günlük sayesinde yediklerinizi not edebilir, gün sonunda aşırıya kaçıp kaçmadığınızı görebilirsiniz.

Keyif, denge ve doğru bilgi üçgenini kurduğumuzda sağlıklı beslenme için aslında büyük bir adım atmış oluruz. Bu üç madde sağlıklı beslenmemizi etkileyen temel faktörler arasında yer alır. Mutlu olmanın en büyük şartlarından biri sağlıklı olmak; sağlıklı olmanın en önemli şartlarından biri ise yeterli ve dengeli beslenmektir. Dengeli beslenme deyince aslında 3 şey bizim için çok önemlidir. Bunlar; keyif, denge ve bilgi sahibi olmaktır. Sağlıklı beslenmemizi etkileyen bu üç maddeyi şu şekilde açıklayabiliriz:

1- Beslenmenizi keyifle yapın

Beslenmenin en büyük keyiflerden biri olduğunu asla unutmamak gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmede ise mahrumiyet ya da aç kalmak gibi bir durum söz konusu değildir.

2- Belli bir denge içerisinde her şeyin tadını çıkarın

Sağlıklı beslenmenin şartlarından biri de her öğünde dengeyi sağlamak. İyi ve kötü besin yoktur, iyi ve kötü beslenme vardır. Yani sevdiğiniz ama zararlı olduğunu düşündüğünüz besinlerden mahrum kalmak değil, her şeyin belli bir denge içerisinde tadını çıkarmak gerekir. Dengeli beslenme içerisinde yememeniz gereken hiçbir besin yoktur.

3- Besinlerin etiketlerini okuyarak doğru bilgi sahibi olun

Üçüncü önemli nokta ise beslenmeyle ilgili doğru bilgi sahibi olmak. “Beslenme tüm hayatımızı etkiliyor” diyoruz ama eğer beslenme uzmanı değilsek bununla ilgili bir eğitim almıyoruz, etiketleri de çok fazla okumuyoruz. Beslenmede doğru bilgiye ulaşmak hayatımızı zorlaştırmadan sağlığımızı koruyabilmek için çok önemli. Bunun yanı sıra yediğimiz besinlerin etiketlerini de pek fazla incelemiyoruz. Yediklerimizin ne kadar enerji, şeker ve yağ içerdiği, ne kadar vitamin ve mineral içerdiği de en az son kullanım tarihi kadar önemli. Hep altını çizdiğimiz porsiyon kontrolünü sağlamak için de artık pek çok etiket bize yardımcı oluyor ve büyük paketlerde almış olsak da aslında bir seferde ne kadar yememiz gerektiği paket üzerinde belirtiliyor.

Yediklerinizi unutmamak için beslenme günlüğü tutun

Hayatımızda yaşadığımız pek çok şeyi günlüğümüze aktardığımızda hafızamızdan silinip gidecek pek çok ayrıntıyı kayıt altına almış oluruz ve bunları tekrar hatırlamak farkındalığımızı artırır; gözden kaçıracağımız, unutup gideceğimiz pek çok detayı tekrar gözlerimizin önüne serer.

Günlük tutmak sadece anılarımızı canlı tutmaya değil, ideal kilomuzu korumaya da yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalara göre gün içerisinde yediğimiz şeyleri, özellikle ara öğünleri çok kolay hafızamızdan siliyoruz ve günün sonunda şunları söylüyoruz: “Metabolizmam çok yavaş”, “Hiçbir şey yemiyorum ama kilo alıyorum”, “Su içsem yarıyor…”

Hiçbir şey yemediğinizi düşündüğünüz zamanlarda bile bazen günü her birinin içerisine 2 şeker atılmış 10 bardak çay ve kahve ile geçirebiliyorsunuz, yani hiçbir şey yemeden 100 gram şeker almış oluyorsunuz. İşte ne yediğimizin farkında olmak için bugünden itibaren bir defter edinin ve her yediğinizi en azından bir hafta boyunca saati ve miktarı ile kaydedin. Bu kayıtlar sadece kilo vermek isteyenler için değil, kilo almak isteyenler için de oldukça faydalı olacaktır. Kilo almak isteyenler de çok yediklerini düşünürken belki de pek çok öğünü atladıklarını görebilirler.

False