GeriÇocuk Beslenmesi Beslenme Çantasının Vazgeçilmezleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beslenme Çantasının Vazgeçilmezleri

Beslenme Çantasının Vazgeçilmezleri

Beslenme çantasında hangi besin, ne kadar yer almalı?

Yarıyıl tatilinin bitmesiyle birlikte, beslenme çantaları kullanılmak üzere yeniden ortaya çıktı. Tatildeyken evde sağlıklı beslenen çocukların, okuldaki yeme düzenlerinde de bu sağlığı korumaları gerekiyor. İşte, Prof. Dr. Sevinç Yücecan’dan beslenme çantasında olması ve olmaması gerekenlere yönelik tavsiyeler…

Bir çocuğun sağlıklı gelişimi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının erken yaşta kazandırılması, çok büyük önem taşıyor. Aslında çocuklar, büyümeleri ve sağlıklı gelişimleri için özel besinlere değil, besin öğelerine ihtiyaç duyuyorlar. Çeşitli besinlerin tüketimi, enerji sağlamanın yanında, çocukların ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlıyor.

Hangi Besinden, Ne Kadar Koyulmalı?

Çocukların her öğün sağlıklı beslenmesi için beslenme çantalarında da 4 besin grubundan bulunması gerekir. Süt ve süt ürünleri yanında içecek olarak meyve suyunun da bulundurulması gerekir.

Süt ve süt ürünleri beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Süt yerine yoğurt, ayran da tüketilebilir. Çocuğunuzun sağlıklı olarak gelişmesi için, 3-4 adet ceviz konulabilir. Ayrıca sebze ve meyvelerin mutlaka beslenme çantasında yer alması gerekir. Sandviçin içine domates veya tatlı biber dilimleri eklenebilir. Mevsimine göre küçük bir adet yıkanmış havuç konulabilir. İyi yıkanmış meyvenin beslenme çantasına doğramadan koyulması besin değerini koruyor.

Aşırı saflaştırılmış tahıl ürünleri ile saf şeker tüketiminin artması ve diş bakımının yeterli yapılmaması diş çürüklerine neden olabiliyor. Şekerlemeler, şekerli içecekler, çikolata, gofret, tatlı bisküviler, diğer tatlı yiyeceklerin enerji değeri yüksek. Ayrıca hızla kana karıştıkları için iştahı azaltarak çocuklar için gerekli olan diğer besinleri yeterli miktarda almalarını engelliyor. Bu nedenle böyle besinlerin özellikle yemek saatine yakın tüketilmesi sakıncalıdır. Bu tür besinlerin tüketim miktarı ve tüketim zamanına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, beslenme çantalarında içecek olarak su, kutu meyve suları, kutu ayran veya kutu sütlerin yer alması daha sağlıklı seçimler.

1. Süt, Yoğurt ve Peynir Kemik ve Kas Gelişiminde Etkili

Vücudumuz için gerekli olan kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir grubu, çocukların özellikle kemik ve diş sağlığı için büyük önem taşır. Protein, fosfor ile B2 B12 ve A vitaminince zengin olan bu grup ürünler, büyüme ve gelişme, dokuların onarımı, kemik ile dişlerin gelişimi ile sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması, hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkin rol alır. Çocuklar için günde 3-4 porsiyon tüketilmesi önerilen süt, yoğurt ve peynir grubu besinlerine beslenme çantasında mutlaka yer verilmesi gerekir.

2. Günde İki Porsiyon Et, Yumurta ya da Kurubaklagil Önemli

Et, yumurta ve kuru baklagiller gibi gıdaların bulunduğu besin grubundaki öğelerde diğer besinlere kıyasla daha fazla protein bulunur. Demir, çinko, fosfor, magnezyum ile B vitaminleri ve niasinden zengin olan bu besin grubu tüketiminin, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığı ile hastalıklara karşı direnç için önemlidir. Özellikle hayvansal kaynaklı gıdaların demir açısından zengindir. Bu grup ürünlerinin günlük tüketim miktarının çocuklar için 2 porsiyondur. Örneğin; sabah kahvaltısında yenilecek bir yumurta, yarım porsiyon anlamına gelir.

3. Meyve ve Sebzeler Antioksidan Sağlıyor

Her türlü sebze ve meyve bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyvelerin günlük enerji ve protein gereksinmesine katkıda bulunmasının yanı sıra, mineraller ve vitaminler bakımından son derece zengindir. Folat, A vitamini ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, posa ve güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenleri içeren meyve ve sebzelerin suyunun da tüketilmesi gerekli vitamin ve minerallerin alımını kolaylaştırır. Meyve ve sebze grubundaki besinler ve bunların sularını tüketmenin, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidir. Günde 5 meyve ya da sebze ya da bunların sularının içilmesini önerilmektedir.

4. Karbonhidrat Yönünden Zengin Tahıllı Enerji Veriyor

Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, bulgur ve benzeri besinlerin çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu grup besinlerin önemli kısmının karbonhidrattır. Tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır ve çocukların özellikle yoğun aktivitelerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamaktadır. Bu grup; sinir, sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda da önemli rol oynamaktadır. 

False