GeriSağlık Benlerdeki bu 5 değişime dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Benlerdeki bu 5 değişime dikkat!

Benlerdeki bu 5 değişime dikkat!

Bu değişimleri hafife almayın.

Benler, derinin rengini veren melanin pigmentinin aynı yerde aşırı çoğalması ve toplanması yüzünden kendisini kahverengi veya siyah şeklinde gösteren oluşumlardır. Bazen genetik bazen ise daha sonraki yaşlarda oluşan ve artış gösteren benlerdeki bazı değişikliklere dikkat çeken Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle güneşe maruz kalan el, yüz, boyun ve dekolte bölgelerinde benler görülür ama hiç güneş almayan bölgelerde de bu oluşumlara rastlamak mümkündür. Bazen genetik bazen ise daha sonraki yaşlarda oluşur ve artış gösterir. Benlerdeki bazı değişiklikler sağlığınız için iyi belirtiler olmayıp bu tip değişiklikler gözlemlendiğinde uzman bir dermatoloğa görünmenizde yarar olacaktır. İşte dikkat etmeniz gereken 5 tip değişiklik…

1. Renk değişikliği, benin renginde koyulaşma koyu kahve veya siyaha doğru bir renk değişimi

2. Benin boyutunda değişme, kısa sürede aşırı derecede büyümesi

3. Çevre dokunun düzensizleşmesi. Girintili, çıkıntılı bir dış yüzey ben için iyi bir belirti değildir

4. Benin çevresinde kaşıntı, kanama, yara

5. Benin üst düzeyinin düzensiz bir görüntü alması

Et benlerinin tedavisi

ET benleri en çok güneşe maruz kalan ve ince bir deri yapısına sahip olan boyun, dekolte gibi yerlerde görülmekle birlikte vücudun değişik yerlerinde de görülebilirler. Tedavilerinde koterizasyon (yakma) ve kriyoterapi (dondurma) gibi yöntemler uygulanır. 

False