GeriSağlık Benler neden oluşur? Ben alma tedavisi nasıldır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Benler neden oluşur? Ben alma tedavisi nasıldır?

Benler neden oluşur? Ben alma tedavisi nasıldır?

Benler genellikle vücutta oluşan zararsız lekelenmelerdir...

Benlerin genellikle zararsız lekelenmeler olduğunu söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Servet Karayün benler ve aldırma sürecinden bahsetti.

Ben, diğer adı ile nevüsler, deri üzerinde beliren deri renginden daha koyu renkteki lekelenmelerdir. Bu lekelenmeler çeşitli şekil ve boyutlarda görülebilir. Bazen deri ile aynı seviyede olan benler bazen de daha kabarık halde yani et beni halinde olabilir.

BEN NEDEN OLUŞUR?

Benler, melonositlerin deri üzerindeki bazı bölgelerde kümelenmesi ile oluşmaktadır. Melonositler, deriye renk veren melaninlerin kaynağıdır ve ben tedavisi yapılmadan kendiliğinden dağılıp benlerin silinmesi zordur.

BEN (NEVÜS) BİR SAĞLIK PROBLEMİ MİDİR?

Benler genellikle zararsız lekelenmelerdir. Fakat bazı nevüslerin ve et benlerinin altında yatan neden çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Bu nedenle benler kontrol altında tutulmalı sayıca bir artış gözlendiği zaman ise vakit kabetmeden doktora başvurulmalıdır.

 

Benler neden oluşur Ben alma tedavisi nasıldır
 

BEN ALMA TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Ben alma tedavisi, lazer yardımı ile yapılmalıdır. Ben alma tedavisinde kullanılan lazer ise Fraksiyonel lazerdir. Fraksiyonel lazer ile ben alma tedavisinde öncelikle alınacak olan nevüs lokal anestezi ile uyuşturulur.

Bu uyuşturma sonrasında lazer ile doktor tarafından işlem başlatılır. Bu aşamada ben üzerine doktorun belirlediği dozda ve rotada lazer ışınları gönderilir. Lazer ışınları ulaştığı noktada etki ederek melonositleri parçalar. Parçalanan melonositler deriden atılır ve deri altında kalan hücre parçacıkları ise deri hücreleri tarafından emilir. Bu emiş derinin aldığı hasar ile derinin iyileştirme gücü ile tedavi edilerek deri rengine yakınlaştırılır. Bu şekilde benler alınmış olur.

LAZER İLE BEN ALMA TEDAVİSİNDEN SONRA İZ KALIR MI?

Söz konusu tedavide kullanılan Fraksiyonel lazer aynı zamanda cilt lekesi ve izlerini de tedavi etmek amacı ile kullanılmaktadır. Bu nedenle ben alma işleminden sonra deri üzerinde kalıcı bir hasar oluşmayacaktır.

Fakat işlem gören derinin tedaviye yanıt vermesi ile bazı geçici yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler, pembeleşme şeklindedir ve iyileşme ile orantılı olarak geçecektir.

 

Benler neden oluşur Ben alma tedavisi nasıldır
 

LAZERLE BEN ALMA TEDAVİSİ TÜM BENLER ÜZERİNDE UYGULANABİLİR Mİ?

Bu soru hakkında doğru bilgi edinmek için nevüsleri doktora muayene ettirmek gerekir. Çünkü nevüslerin bulunduğu alan muhtemelen oluşma sebepleri tedavinin uygulanabilmesini etkileyebilir.

LAZERLE BEN ALMA TEDAVİSİ SONUNDA TÜM BENLER SİLİNEBİLİR Mİ?

Yapılan işlem sonunda benlerin deri rengine yakınlaşması veya eşitlenmesi her nevüsde farklı derecede olabilir. Bu durum benlerin oluşum sebebi, derinliği ve deri rengi ile orantılıdır.

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Servet Karayün

False