GeriÇocuk Sağlığı Ben artık büyüyorum!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ben artık büyüyorum!

Ben artık büyüyorum!

iGrow ile çocuğunuzun büyüme ve gelişme sürecini takip edebilirsiniz.

Türkiye'deki çocukların beslenme durumu nasıl?

Pek iyi olmadığını söylemeliyiz. Çocuklar yemeklerini genellikle okulda yiyor, ancak buradaki denge pek gözetilmiyor. Çocuklar arasında spor yapma eğilimi çok düşük. Okullarda beslenme eğitimi olmasına rağmen bu eğitim düzgün bir şekilde sağlanamıyor. Sağlıklı beslenmek için besin çeşitliliği bir temel, ancak bu da tam olarak doğru şekilde yapılamıyor. İşte bu nedenle biz de teknolojinin nimetlerinden yararlanarak 'iGrow' adlı uygulamayı yayımladık.

'iGrow' nedir?

Ben artık büyüyorum

Farklı yaşlardaki çocukların 18 yaşına kadar geçen süreç içerisinde büyüme gelişmelerini denetleyen bir cep telefonu uygulaması. Yani, beklenen büyüme ve gelişmenin hangi durumda olduğunu belirleyen bir yazılım.

İnsanlar neden bu uygulamaya ihtiyaç duyuyor peki?

Biliyorsunuz ki anne babalar çocuğun ilk doğduğu andan itibaren boyunu ve kilosunu ölçer. Onu düzenli olarak doktora götürür. Bu uygulama ile çocuğun beslenme durumu, nasıl beslenmesi gerektiği, günlük önlemlerin ve uyarıların neler olduğu aşama aşama gösteriliyor. Bu durum ebeveynlerin, çocuğun sağlığı hakkında oldukça kısa sürede fikir sahibi olmasını sağlıyor.

Nasıl kullanılıyor?

Bu uygulamaya aile, çocuğunun kilo, yaş, boy gibi bazı verilerini giriyor. Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü ve Unicef gibi bazı uluslararası kuruluşların da kabul ettiği uluslararası ölçütlere göre çocuğun sağlıklı gelişim durumu izlenebiliyor ve aksi durumlarda önlemler alınabiliyor.

    

Ben artık büyüyorum
    

Türkiye için geliştirdiğimiz bu uygulamada genel olarak yaş gruplarına yönelik olarak fiziksel aktivitelerine, yaşam biçimine ve yeme alışkanlıklarına yönelik koşulların neler olması gerektiği, çocuğun yaşına göre hangi besinleri daha çok hangilerini daha az tüketmesi gerektiği gibi bilgiler verilebiliyor. Ayrıca anne ve babanın boyuna bakılarak çocuğun gelecekteki boyu tahmin edilebiliyor.

Ailelere tavsiyeleriniz neler?

Çocuklarımız pek sağlıklı beslenmiyor, bu herkesin bildiği bir şey. Ancak çocuk kendi başına sağlıklı beslenemez. Ailelerin yönlendirici olması gerekir. Çocuğun dengeli bir şekilde beslenmesini ve boy-kilo-yaş dengesinin de gözetilerek gelişiminin adım adım izlenmesi, sağlıklı bir bireyin ortaya çıkması için çok önemli. Bu nedenle ailelerin 'iGrow' uygulamasını takip ederek çocuklarının gelişimini doğru şekilde yönlendirmesini öneriyorum.

 

Ben artık büyüyorum
 

Türkiye’de ve dünyadaki durum;

  • Dünyadaki 41 milyon çocuk aşırı kilolu.
  • Dünyadaki 11-17 yaş aralığındaki her 5 çocuktan 4'ü fiziksel olarak hareket etmiyor.
  • Türkiye'de kentlerde yaşayan erkek çocuklarının yüzde 24'ü, kızların yüzde 23'ü şişman.
  • Türkiye'deki çocukların sadece yüzde 0,7'si her gün spor yapıyor.

Not: iGrow, AppStore ve Android'lerden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Röportaj: Ömür Kurt

False