GeriBebek Sağlığı Bebeklerde özel aşılar nelerdir ve yaptırılmalı mıdır? Bebeklerde özel aşı takvimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde özel aşılar nelerdir ve yaptırılmalı mıdır? Bebeklerde özel aşı takvimi

Bebeklerde özel aşılar nelerdir ve yaptırılmalı mıdır? Bebeklerde özel aşı takvimi

Bebek ve çocuklarda olan aşılama, doğdukları andan itibaren vücutlarına verilen ve hafifletilen yapıda olan mikrop anlamını taşımaktadır. Hastalıklardan korunmanın en etkin yolu olarak bilinen aşılama, bebeklerde belli dönemlerde yapılmaktadır. Doğduktan itibaren bir aşı takvimi bulunur ve bebeklere bu takvime göre aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar yalnızca bebeği hastalıktan korumada değil, genel olarak toplumsal bağışıklık kazanmada etkin rol oynar. Peki, bebeklerde özel aşılar nelerdir? Bebeklerde aşı takvimi nedir ve ne zaman yapılır ayrıntıları ile derledik.

 

 Aşılama, bebeklik döneminden itibaren uygulanan ve oldukça fazla önem barındıran bir işlem olarak bilinir. 

 Bebeklerde Aşılama Nedir? 

 Aşı, hastalıklara karşı olan ve bağışıklık sağlaması için vücuda enjekte edilen hafifletilmiş olan hastalık mikrobu olarak bilinir. Aşı sayesinde bulaşıcı olan hastalıklardan korunmak mümkündür. Küçüklükten itibaren sağlıklı yaşamanın en iyi yolu aşılanmaktır. Bebek ya da çocukların bedenleri, bağışıklıkları yetişkin olan bireylere göre daha zayıftır. Bu dönemlerde geçirdikleri hastalıklar daha ağır olabilir ve daha kolay yakalanabilirler. Bulaşıcı hastalıkların sebep olduğu sakatlık ve ölümler bebeklik ve çocukluk çağında daha fazla olduğu görülmektedir. Bu sebepten dolayı bebeklik döneminde aşılanma oldukça önemlidir. 

 Bebeklerde Özel Aşılar Nelerdir? 

 Bebeklerde uygulanan aşılar dönem dönem ayrılmaktadır ve hepsinin etkinliği farklıdır. Etki ettikleri bölgeler de farklı olan bu özel aşılar arasında Hepatit B, 5'li Karma Aşısı, Verem Aşısı, Kabakulak, Kızamıkçık ve Kızamık aşısı, Zatürre aşısı, Hepatit A aşısı, Suçiçeği aşısı ve Çocuk felci aşısı bu aşılar arasında yer alır. Oldukça önemlidir ve yapımı dikkate alınmalıdır. 

 Bebeklerde Özel Aşılar Yaptırılmalı mıdır? 

 Bebeklik döneminde doğduktan itibaren başlayan aşılama takvimi mutlaka dikkate alınarak uygulanmalıdır. Bebeklerin bağışıklık kazanmasına ve ilerleyen zamanlarda hastalıklardan korunmasına fayda sağlayan aşılamalar, doğar doğmaz uygulanmaya başlanır. Bulaşıcı hastalıklar diğer hastalıklara göre daha kolay şekilde geçebildiği için bebekler daha fazla hastalık kapmaya açıktır. Bu sebepten dolayı da aşılamanın en büyük etkisinin görüldüğü bağışıklık kazanması, hastalıklardan korunmada da doğrudan etkili olan bir durumdur. 

 Bebeklerde Özel Aşı Takvimi Nasıldır? 

 Bebeklik döneminde bebeğe uygulanan pek çok aşı bulunur. Bebeklik döneminde uygulanan bu aşılar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Hepatit B, bebekler doğar doğmaz uygulanan aşı olarak bilinir. Bu aşının ikinci dozunu 1. ayında, yapılacak olan üçüncü dozunu ise 6. ayda yapılması uygundur. Aşının etkin bir şekilde rol oynayabilmesi için üç doz aşılanmanın tamamlanması gerekir. Hepatit B taşıyıcısı olan oran oldukça fazla olduğundan dolayı bulaşıcılığı da bu oranda fazladır. Bu hastalık ilerleyen dönemlerde karaciğer yetmezliğine neden olur. Aşı sayesinde bu hastalıktan korunmak mümkündür. Hepatit B aşısı yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir ve oldukça etkilidir.
  2. 5'li Karma Aşı, dört doz olarak uygulanan 5'li karma aşı bebekliğin 2. ayında, 4. ayında, 6. ayında ve 18. ayında yapılan bir aşıdır. Ortakulak iltihabı, zatürre ve menenjit gibi bakterilere karşı yapılan bir aşı olarak bilinir.
  3. Verem Aşısı, 2. ayda uygulanan bir aşı olarak bilinir. Ömür boyu veremden yüksek oranda bir koruma sağlamaktadır. Bütün bebeklerin aşılanması, oldukça yaygın olan verem hastalığından korunmasında çok fazla etkilidir.
  4. Su Çiçeği Aşısı, 1. yaşta uygulanan bir aşı olmasının yanı sıra bebek 4 yaşına geldiği zaman ise 2. dozu yapılması gereken bir aşıdır. Su çiçeğine önlem olarak yapılan bu aşı, bağışıklığı güçlendirir ve hastalıkla baş edebilmeyi sağlar.
  5. Kızamık ve Kabakulak aşısı, 1. yaş ve 4. yaş olarak iki doz uygulanan bir aşı olarak bilinir. Kızamık yaygınlık olarak oldukça geniş olan bir hastalıktır. 
False