GeriBebek Sağlığı Bebeklerde göz sulanması ve çapaklanma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde göz sulanması ve çapaklanma

Bebeklerde göz sulanması ve çapaklanma

Doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığı göz problemlerine yol açabilir.

Bebeğinizin bir veya iki gözünde sulanma ve çapaklanma olması, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir.

Gözyaşı, alt ve üst göz kapağının burna yakın ucundaki bir delikten emilip, ince bir kanal yoluyla burun arkasına akar. Çoğu bebekte kanalın burna açılan alt ucu doğum sırasında ince bir zarla kaplıdır ama birkaç hafta içinde bu zar açılır. Yırtılarak açılma gecikirse ya sürekli ya da nezle gibi bir iltihap sırasında ara ara olan gözyaşının dışarı akması ve kirpiklerde yapışma oluşur.

Gözyaşı Tıkanıklığı Nasıl Oluşur?

Doğuştan olan tıkanıklığın nedeni, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanallarının tamamen açılmamış olmasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden, bebeğin doğmasıdır. Bu durumda gözyaşı dışarı akmaktadır.

Gözyaşı Tıkanıklığı Tedavisi

Yeni doğan bebeklerin yarısına yakınında doğuştan gözyaşı kanal tıkanıklığı vardır. Tedavi olarak yeni doğan bebeklerde masaj yapılabilir ancak gecikmiş durumlarda gözyaşı kanallarına girilerek kanalların serumla açılması gerekir. Doktorunuzun önerdiği göz damlalarının da kullanılması gerekir.

Masajla tedavi yaparak çocuk en az 1 yaşına gelene dek beklenmelidir. Buna rağmen açılmadı ise “Sondalama” denen bir işlemle burun içindeki ince zarın delinmesi sağlanır. Bu işlem için en az 1 sene beklenmelidir. Çünkü bebeklerin %95’inde bu zar 1 sene içinde açılır.

Op.Dr.M.Erman Emre
Göz Hastalıkları Uzmanı

False