Bebeğinizin gelişimi nasıl?

0-3 yaş arası bebek gelişiminde neler oluyor?
Yaşamın en önemli yılları olarak kabul edilen doğumdan sonraki ilk üç yıl bebeklerin algılarının en açık olduğu dönemdir. Bu dönemde bebeğin psiko-motor, psiko-sosyal, bilişsel gelişim basamakları çok hızlı gelişir. Gelin bebeğinizin bu dönemdeki gelişimlerine bir göz atalım.
Doğumdan itibaren on sekizinci aya kadar bebekte emme refleksi geliştiğinden bu döneme süt çocukluğu deniliyor. Özellikle bu süreçte bebeğin biyolojik ihtiyaçları yeterince iyi karşılanırsa duygusal gelişimi de olumlu yönde etkilenip gelişiyor. Beslenme ihtiyacının yanı sıra temizlik ihtiyaçlarının da aynı şekilde iyi karşılanması bebeğin huzurunu sağlayacağı gibi sıcak, sevgi dolu bir ortamda büyümesi ailesi ve çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir bağ kurmasına olanak sağlar.
3 yaşına kadar olan dönemin bebeğin çocuğun bağımsız yani otonom bazı yetileri kazandığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Psikolog Ayşe Handan Selim, bir yaşına kadar anneye bağımlı olan çocuğun yürümesiyle birlikte yavaş yavaş anneden ayrıldığını söylüyor ve doğumundan 3 yaşına geçen süreçte bebeğinizin gelişiminin nasıl olduğu konusunda bilgi veriyor.
İşte, ay ay bebeğinizin gelişimini anlatan galeri...
[fotogaleri=24]
Ne Yapmalı?
Yaşamın ilk üç yılı çocuğun birçok beceriyi kazanması açısından oldukça önemlidir. Fakat bu becerileri kazanmasında anne ve babanın çocuklarına verdikleri ilgi, oynadıkları oyun, onlarla geçirdikleri vakit içerisinde yapılan etkinlikler önemlidir. Bu dönemde onlara masal anlatmanın, müzik dinletmenin, birlikte dans etmenin yanı sıra yerinde ve zamanında çocuğun merakını ve ilgisini çeken şeyleri anlatmanın onların zihinsel, sosyal, motor gelişimini destekleyeceği unutmayın.