GeriBebek Sağlığı Bebeğiniz 10 aylık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğiniz 10 aylık

Bebeğiniz 10 aylık

Etrafındakileri taklit etmeye başlayan bebeğiniz, müzik duyduğunda sallanmaya başlar.

Etrafındakileri taklit etmeye başlayan bebeğiniz, müzik duyduğunda sallanmaya başlar.

BESLENME

Sizinle birlikte sofrayı oturup yemeğini yer. Meyveleri soyup eline verin, pütürlü yemeğe alıştırın. Renkli ve desenli plastik tabaklar, bardaklar, çatal bıçak takımları yemek yemesini kolaylaştırır ve kendi kendine yemeye teşvik eder.

UYKU

Gece uykusu artık gayet düzenlidir, bütün gece rahat uyuyabilir.

FİZİKSEL GELİŞİM

Mobilyalara tırmanır, merdiven çıkabilir. Daha çok evdeki eşyalarla oynamayı sever, tüm çekmeceleri boşaltır, evinizde saksılı çiçek varsa topraklarını büyük bir zevkle etrafa saçar, kendi soyunup giyinmek ister, giyinirken size yardımcı olur.

Bu dönemde yürümesine yardımcı olacağını düşündüğünüz yürüteçler aslında faydalı araçlar değillerdir. Aksine dünyanın birçok yerinde yasaklanmış olan büyüteçler bebeğinizin kas ve iskelet gelişiminin zarar görmesine ve gecikmesine sebep olur. Ayrıca yürüteçlerle çok hızlı ve kontrolsüz hareket eden bebekler, öngörülemeyen kazalara sebebiyet verebilirler ve en kötüsü bu kazaların ortalarına da düşebilirler. Örneğin masanın üzerindeki sıcak çorbayı, masaya çarparak kendi üzerine dökebilir ve yanabilir. Bu tarz kazaların önüne geçmek için de yürüteç gibi kontrolünü sağlayamayacağınız oyuncak ve gereçleri kullanmamanızı öneriyoruz.

Bebeğinize boş bir defter ve renkli boyalar alabilirsiniz. Boyaların bebeklere uygun olduğuna mutlaka emin olun! Her ne kadar henüz anlamlı şekiller çizemese de boyalarla rasgele şekiller çizmesi el-göz koordinasyonu açısından önemlidir. Boya kalemleriyle oynarken hiçbir şekilde kullandığı ele müdahale etmeyin! Sağlak ya da solak olmak öğretilen bir şey değildir. Kendisini en iyi hissettiği ve kontrolünü en rahat sağladığı elini kullanmasına izin verin.

SOSYAL GELİŞİM

Etrafındakileri taklit eder, ses tonlarını, mimiklerini ve tepkilerini tekrarlar, sizden gördüklerini aynen yapmaya çalışır, kendini beslemeye çalışır. Müzikten hoşlanır, müzik duyunca sallanmaya başlar. Olayları artık iyi kavrar, yani giyinince dışarı çıkacağını, mutfakta yemek hazırlanırken sofraya oturulacağını anlar. Yapmak istediği ile yapması gereken arasında bocalar.

Şimdiye kadar saklanıp ortaya çıkma oyunu oynadıysanız bu dönemde bebeğiniz saklanmaya yüzünü kapatıp ce-e yapmaya başlayabilir. Eğer oyunu kendisi başlatmıyorsa siz mutlaka başlatın. Aynı şekilde eşyaları da saklayıp bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu oyun bebeğinizi hem eğlendirecek hem de onun gelişimine katkı sağlayacaktır. Böylece siz farklı bir yerdeyken bebeğiniz panik yapmamayı, birazdan yine ortaya çıkacağınızı öğrenir. Yanından ayrılırken mutlaka geri döneceğinizi, birazdan onu alacağınızı da söylemeniz bu etapta hayli önemli. Ayrıca bebeğiniz saklanırken ya da yüzünü kaparken onu arıyor gibi yapmanız onu daha çok eğlendirecektir.

AŞI TAKVİMİ

Bu ay herhangi bir aşı yoktur. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol SARAL

False