GeriBebek Sağlığı Bebeğin zekası kilosuyla bağlantılı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin zekası kilosuyla bağlantılı

Bebeğin zekası kilosuyla bağlantılı

Bebeğin doğumdan sonraki kilo artışı ve başının büyüklüğü çok önemli.

Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, doğumdan sonraki ilk ayda bebeğin aldığı kilo ve başının büyüklüğünün IQ'sunun daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, zamanında doğan yaklaşık 14 bin çocuğa ait verileri inceledi.

Sonuçları "Pediatrics" dergisinde yayımlanan araştırmada, doğumdan sonraki 4 haftada, kilosu yüzde 40 artan bebeklerin IQ'sunun, 6 yaşına geldiklerinde, kilosu yüzde 15 artan bebeklere göre 1,5 puan fazla olduğu belirtildi. Baş çevresinin büyüklüğüne göre zeka seviyesinin de arttığı tespit edildi.

Araştırmacılardan Dr. Lisa Smithers, baş çevresinin beyin hacmini gösterdiğini, dolayısıyla çevre ne kadar büyüyorsa bunun beynin gelişiminin o kadar hızlı olduğu anlamına geldiğini vurguladı.

İlk 4 hafta daha çabuk gelişen çocukların genel anlamda hayat boyu daha zeki olduklarını belirten bilim adamı, bu çocukların 6 yaşında özellikle sözel zekalarının öne çıkıtığına da dikkati çekti. Smithers, bu durumun sözel zekayla bağlantılı sinir yapılarının doğumdan kısa süre sonra gelişmesinden kaynaklandığını belirterek, hızlı kilo alımının çocuğun bilişsel becerilerine katkı sağlayabildiğini kaydetti.

A.A

False