GeriBebek Sağlığı Bebeğin Ayak Sağlığını Neler Etkiliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin Ayak Sağlığını Neler Etkiliyor?

Bebeğin Ayak Sağlığını Neler Etkiliyor?

Yürüteç yararlı mı yoksa zararlı mı?

Bebeğin yürümeye başlamadan önce, ailenin uygulamalarına göre yürüme kabiliyetini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlardan birkaçına değinirsek…

Yürüteç Yararlı mı, Zararlı mı?

Anne babalar, bazen bebeğin yürümesini kolaylaştıracağına inanarak, bazen de onun hoşça vakit geçirip eğlenmesi için yürüteç alıyorlar. Gerçekten de bebekler, yürüteçte hoş zaman geçirebilirler fakat doktorunuza danıştığınızda bunu onaylamadığını göreceksiniz.

Yürütecin, sanılanın aksine yürümeyi kolaylaştırıcı değil engelleyici etkisi vardır. Çünkü kolayca hareket kabiliyeti kazanan bebek, çaba harcamaya gerek duymayacak, yürüme denemelerinden vazgeçebilecektir. Üstelik yürüteçte yürüme için özellikle önemli olan kalça ve üst bacak kasları değil, alt bacak kasları çalışmaktadır.

Bebeğin takılıp düşme, önceden ulaşamadığı tehlikelere ulaşma riskini de göz ardı etmemek gerekir. Bebeğin emeklemesi, yerde yuvarlanması onun gelişimi açısından daha yararlıdır. Hazır olduğunda nasılsa yürüyecektir.

Bebeğe Ayakkabı Almak Gerekir mi?

Bebeklerin henüz tam olarak yürümedikleri dönemde ayakkabı almayıp, ilk adımlama çalışmalarını çıplak ayakla yapmalarını sağlamak gerekir. Yürümeyi çıplak ayakla öğrenmek hem bebeğin işini kolaylaştırır hem de ayaklarının daha sağlıklı olmasını sağlar.

Çıplak ayak yürümenin hava ve zemin koşulları nedeniyle mümkün olmadığı durumlarda, altı kaymayacak çorap veya patikler kullanılabilir. Yürüdükten sonra alacağımız ayakkabının da bebeği ayağı çıplakmış gibi rahat ettirmesine; hafif, esnek, burun kısmı geniş ve yüksek bir ayakkabı olmasına dikkat etmeliyiz.

Bebeğim Düztaban Görünüyor

Bütün bebeklerde o, tombik sevimli ayaklar düztaban gibi görünür. Çünkü ayak tabanındaki kavisin gelişmesi için yürümesi ve buradaki kasların çalışması gerekmektedir. Ayrıca bu bölgedeki yağ yastıkçıkları da ayak tabanına düz bir görünüm verir. Bebek büyüyüp yürüdükçe, ayak tabanı normal kavisine ulaşacaktır.

Çocuk Doktoru
Nilüfer Toprakçı

False