Batı Nil Virüsü (BNV) nedir? Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?

Güncelleme Tarihi:

Batı Nil Virüsü (BNV) nedir Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2019 00:00

Hayati riski olduğu bilinen Batı Nil virüsü, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Batı Nil virüsü nedir? Tedavi edilebilir mi? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, Batı Nil virüsüyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR? 

Virüs, ilk olarak 1937 yılında Afrika kıtasında Uganda’da tanımlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında da birçok bölgede varlığı gösterilmiştir. Ülkemizde ise BNV enfeksiyonu, ilk olarak 2010 yılında bir salgın şeklinde görülmüş ve rapor edilmiştir. BNV’nin doğadaki varlığı, taşıyıcı Culex cinsi sivrisinekler ile kuşlar arasında bulaş döngüsü ile korunur. Bu sebeple Culex türü sivrisinekler bulaş döngüsünde en önemli etkendir. Kuşlar ise virüsün doğal olarak çoğaldığı birincil konaklarıdır. Virüsün insandan insana doğrudan bulaşı bildirilmemiştir, fakat insandan insana bulaşın kan transfüzyonu, organ transplantasyonu ve anne sütü ile mümkün olabildiği yapılan çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir.

BATI NİL VİRÜSÜNÜN SEMPTOMLARI NELERDİR?

BNV enfeksiyonu kuluçka zamanı 2-15 gün arasındadır ve grip benzeri hastalık şeklinde ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonu olan kişilerin %20’sinde ateşli hastalık olarak bilinen “Batı Nil Ateşi” görülürken, %1’den az sayıda bireyde beyin iltihabı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

 Batı Nil Virüsü enfeksiyonlarının semptomları;

- Baş ağrısı
- Ani ateş
- Sırt ağrısı
- Deride kızarıklıklar
- Lenf bezlerinde büyüme şeklinde görülür.

Daha şiddetli olgularda ise;

- Baş ağrısı ile birlikte görülen yüksek ateş,
- Vücut kaslarında zayıflık,
- Boynunu dik tutamama
- Uyuşukluk,
- Zihinsel karışıklık,
- Koma,
- Kas titremeleri,
- Kasılmalar ve sonucunda felç şeklindedir.

BATI NİL VİRÜSÜNÜN AŞI VE TEDAVİSİ

Dünyanın çeşitli bölgelerinde ve son yıllarda da ülkemizde kamu sağlığı açısından endişe yaratan BNV’ye karşı geliştirilmiş spesifik bir tedavi ve aşı yoktur. Fakat, enfeksiyona karşı kullanılmak üzere, tedavi edici çeşitli ajanlar geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüdürülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!