GeriSağlık Bartholin Nedir, Biliyor musunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bartholin Nedir, Biliyor musunuz?

Bartholin Nedir, Biliyor musunuz?

Özellikle cinsel ilişkinizde ağrı hissediyorsanız Bartholin'e yakalanmış olabilirsiniz.

Bartholin bezleri vajen girişinin her iki yanında, sağlı sollu bulunan iki adet salgı bezidir. Büyüklükleri yaklaşık 1 cm çapında olmakla birlikte normalde hissedilmezler. Bartholin kistlerinin çoğu zaman ağrısız olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz T. Yenigüç, genellikle şişlik dışında herhangi bir şikayete sebep olmadıklarını ve kistlerin nadiren iki taraflı olabildiğine dikkat çekiyor.

Bartholin bezinin iltihaplanmasına Bartholinitis dendiğini belirten Op. Dr. Cengiz T. Yenigüç, “Bartholinitis olduğu zaman ağrı, kızarıklık, genel ateş başlayabilir. Enfeksiyonu çoğu zaman bez kanalının tıkanması takip eder ve sonunda püy içeren bartholin apsesi oluşur. Hastalık çoğu zaman direkt bartholin apsesi olarak başlar, nadir olarak da var olan bartholin kistine enfeksiyonun eklenmesiyle gelişir” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bartholin bezlerinin salgısını taşıyan kanallarda tıkanıklığa neden olan sebepler tam olarak bilinmiyor. Daha önceden geçirilmiş cerrahi girişimler, travmalar risk faktörü sayılabiliyor. Fakat hastaların neredeyse tamamında böyle bir öykü bulunmuyor. Doğuştan bez kanallarının darlığı ve salgının daha koyu kıvamda olması hastalığa yatkınlığı artırdığı düşünülüyor.

Bartholin apsesinin en belirgin belirtisi şiddetli ve giderek artan ağrıdır. Vajen girişinde şişlik de kistin aksine hızla büyür. Diğer belirtileri vajen girişinde kızarıklık, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık, hassasiyet, vajende sıcaklık artışı ve daha sonra ağrıyla gelişen yürüme güçlüğü olarak sayılabilir.

Güvenli Seks ve Hijyen Önemli

Alınacak bazı tedbirler ile Bartholin kisti ve apsesinin ortaya çıkma şansının azaltılabileceğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı alınacak önlemlerin başında güvenli seksin geldiğini belirtiyor.

Şüpheli partnerlerle birlikte olmamak ve her ilişkide mutlaka prezervatif kullanmak gibi önlemlerle riskin azaltılabileceğini vurgulayan Op. Dr. Numan Bayazıt, “Ancak apse oluşumundan cinsel yolla bulaşan hastalıkların tek etken olmadığı akılda tutulmalıdır. Öte yandan kişisel hijyende temizlik sırasında arkadan öne doğru değil de önden arkaya (vajinadan makata doğru) temizlik yapılması kuralı da göz ardı edilmemeli” diyor.

Hazırlayan: Funda Çamözü

False