GeriSağlık Bal üreticisi uyardı: Halka sahte bal yedirdiler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bal üreticisi uyardı: Halka sahte bal yedirdiler!

Bal üreticisi uyardı: Halka sahte bal yedirdiler!

Kimi zaman sağlık için kimi zaman güzellik için başvurduğumuz bal, günümüzde büyük tartışmaların da merkezinde bulunuyor. Neden mi?

Bal üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye, 2017 yılında 7,9 milyonu aşkın kovandan toplam 105 bin 727 ton bal elde etti. Söz konusu balın 3 bin 623 tonu yurt dışına ihraç edilirken, Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “2017 yılında ülke olarak ürettiğimizden daha çok bal tükettik. Ve ne yazık ki, tükettiğimiz balların yüzde 25-30’u sahteydi. İnsanlar sağlıklı olmak için sağlıklı kalmak için bal tüketiyor. İnsan sağlığını hiçe sayan merdiven altı üretime karşı sektörün birlik içinde olması, denetimlerin arttırılması, tüketicilerimizi de ara ara değil, sürekli bilinçlendiriyor olmamız gerekli’’ diye konuştu ve markette satılan ballarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Sağlıklı kalmak ve sağlıklı olmak için aldığımız balların önemli bir kısmı sahte de ondan. Türkiye, sahip olduğu kovan sayısı ve üretimi ile bal konusunda dünya ikincisi. Ancak ülke olarak sahte bal yiyoruz. Markette satılan balların üçte biri sahte. Bunu sadece ben söylemiyorum Bal Paketleyicileri İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği de söylüyor.

2017’DE SAHTE BAL TÜKETTİK!

2017 yılında resmi verilere göre 7,9 milyonu aşkın kovandan toplam 105 bin 727 ton bal elde edildi ve bunun 3 bin 623 tonu yurt dışına satıldı. 2017 yılında ülke olarak ürettiğimizden daha çok bal tükettik. Ve ne yazık ki, tükettiğimiz balların yüzde 25-30’u sahteydi. Şifa bulmak için bal alan halkımız mağdur edildiği gibi, sağlığıyla da oynandı. Bu sadece bu yılın sorunu değil. Yıllardır bu durum yaşanıyor. 2017 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 25 firmanın sahte bal ürettiğini, ürünlerine el konulduğunu açıkladı. Bu bakanlığın tek başına yapabileceği bir şey değil. Sektör olarak birlikte mücadele etmeliyiz. Çözümler geliştirmeli ve 2018’den itibaren bunu sistemli bir şekilde hayata geçirmeliyiz.

FAYDASINI BİLİYORUZ AMA GERÇEK BALI SEÇEMİYORUZ

İnsanlarımız balın doğal antibiyotik olduğunu biliyorlar. Çok güçlü bir antioksidan olduğunu biliyorlar. Glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluştuğunu biliyorlar. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olduğunu biliyorlar. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiğini biliyorlar. Bu kadar bilgililer yani. Ama 20 Liraya satılan bala temkinli yaklaşmaları gerektiğini bilmiyorlar.

BAL SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Bal alırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyle…

• Ucuz baldan uzak durun.

• Bal kavanozlarının arkasındaki içerik bölümünü mutlaka okuyun.

• Balın hiçbir koruyucu maddeye ihtiyaç duymadığını bilin. Yani balın son kullanma tarihi yoktur, raf ömrü yoktur, nemden uzak tuttuğunuz vakit balın ömrü 5 bin yıldan fazladır. 

• Çok tatlı ballardan uzak durun.

• Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz.

Gerçek bal, kristalize olur ve donar ama bu demek değildir ki her donan bal da gerçek baldır. Bunu anlamak için iyi bir bal gurmesine danışarak en doğru bilgiyi alabilirsiniz.

• Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz.

• Ayrıca, balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır. Buna dikkat edin.  

False