Güncelleme Tarihi:
Çocukların okul, yetişkinlerin yoğun iş stresine girdiği dönemlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin formülleri aranır. Sık enfeksiyon geçirdiği için sık antibiyotik kullanmak zorunda kalan, rutin kullanım dozlarında yeterli yanıt alınamayan vakalarda Beta-Glukan’ın iyi bir destek olduğunu gösteren çok sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Prof.Dr. Cengiz Kırmaz konuyla ilgili şunları söyledi:
“Çocuklar toplum içine girdikleri ilk yıl; anaokulu, kreş, ilkokul birinci sınıfta sık enfeksiyon geçirme riski ile karşı karşıya kalırlar. Bu çocukların immün sistemleri toplumsal kaynaklı enfeksiyon faktörlerine hazırlıklı değildir. Enfeksiyon vakaları, kulak iltihabı sıklığı arttığı için antibiyotik kullanımı artar, üst solunum yolu enfeksiyonu zatüreye (pnömöni) dönüşebilir. Sonraki yıllarda enfeksiyon sıklığı –eğer gerçek bir immün yetmezliği yoksa- ciddi oranda azalır. Bağışıklık sistemini desteklemek için günde 1-3,1-6 Beta-Glukan formunun en az 100 mg kullanımı sıkıntılı dönemlerin rahat atlatılmasını sağlar.”
Prof. Dr. Cengiz Kırmaz alerjik vakalarda immün sistemini güçlendirmek Th2’yi aşağıya çekmek, alerji semptomlarını kontrol etmek için Beta-Glukan kullanıldığını söyledi. Kırmaz, “ Bu vakalarda rutine göre biraz yüksek dozlar en az 100 mg-200 mg gibi kullanıyorum. Literatüre baktığımızda aşağı yukarı 600 mg’lık dozların Beta-Glukan açısından çok daha etkili olduğunu gösteren yayınlar var.”
Prof. Dr. Cengiz Kırmaz doğal yollarla Beta-Glukan almanın mümkün olmadığını belirterek; “Yulaf, ekmek gibi besinlere baktığımızda Beta-Glukan içeriğine sahip olduğunu görüyoruz. Beta-Glukan molekülünün yapısal olarak çözülebilen ve çözünmez şeklinde iki yapısal formu bulunur. Yulaf, ekmek gibi gıdalardaki Beta-Glukan’ın büyük kısmı çözülebilir. İmmünolojik etkileri çözünemez forma göre aşağıda kaldığı için çok etkili olmaz. Dolayısıyla bize çözünmez form lazım” dedi.